Apocalipsa din Australia

Un echipaj de pompieri din Australia a fost nevoit să treacă, la propriu, prin foc, după ce mașina în care aceștia se aflau a fost înconjurată de flăcările produse de incendiile de vegetația din zona South of Nowra. Pompierii s-au adăpostit în mașina care a accelerat prin frontul de incendiu care se propaga în jurul lor.

Pompierii australieni au filmat momentul. În imagini se poate observa calmul cu care pompierii reacționează la situație. În timpul deplasării cu mașina, se aud din partea acestora doar cîteva indicații scurte de tipul: „Ai grijă” sau „Pune pătura asta să te protejezi mai bine”.

Incendiile din Australia se agravează pe zi ce trece. Focul continuă să înghită o suprafață tot mai mare în Sud-Estul țării, iar fumul a ajuns tocmai pînă în Noua Zeelandă. Un ordin de evacuare vizează sute de kilometri de coastă, o zonă turistică foarte populară. A început un adevărat exod, dar căile de scăpare sunt puține, după ce multe drumuri au fost închise, iar unele stațiuni au fost izolate de flăcări. A fost lansată o operațiune amplă pentru a-i evacua pe cei de acolo pe mare și pe calea aerului. Incendiile au început în Septembrie, cînd în Australia încă era Primăvară, și nu dau semne să se oprească.

Bilanțul a ajuns la 18 morți, 17 dispăruți, 1.400 de case distruse și 5 milioane de hectare au ars. În ceea ce privește animalele, situația este dezastruoasă: 500 de milioane de animale au fost ucise de flăcări, inclusiv mii de koala, precum și reptile și păsări.