APEL CATRE LICHELE

Sunt un om al bunei credințe. Cred în oameni necondiționat, pînă la proba contrarie. Cînd am purces la construcția Platformei Civice Demnitate și Adevăr, am apelat la personalități marcante ale vieții publice, la oameni integri și profesioniști în sfera lor de activitate. Și nu am dat greș! 

Împreună cu acești oameni am reușit să ridicăm în picioare o țară întreagă. Împreună cu acești oameni am reușit să proiectăm viitorul unui stat scos din captivitate, să redăm cetățenilor speranța și demnitatea călcate în picioare de un regim profund inuman! Nu am rîvnit la putere. Pentru mine puterea nu este un scop în sine, a fost și este ceva dincolo de interesele mele personale. 

După protestul din 3 mai, cînd am blocat jaful a încă 7 miliarde de lei din vistieria țării, oamenii ne-au reproșat că la eventualele alegeri nu vor avea pentru cine vota. Atunci, am identificat o persoană notorie, din afara Platformei, căreia i-am propus să preia proiectul politic, dar, din păcate, a refuzat. La 13 septembrie, la marele  protest, oamenii au cerut direct constituirea unei alternative politice, create în baza transparenței, integrității și profesionalismului. Am realizat și acest deziderat popular, în condiții extrem de complicate, fără resurse financiare, în baza unui entuziasm ieșit din comun. 

Ca om al legii, am acceptat accederea în Platforma politică a tuturor celor care, prezumtiv, se declarau oameni de bună credință. Nu am avut nimic de ascuns, am discutat cu toți de la egal la egal, colegial, punînd în capul mesei legea și interesul național. Din păcate, unii dintre aceștia au înțeles în mod pervers rostul alternativei populare.  În loc să se implice plenar în constituirea unor structuri politice temeinice, în loc să bată drumurile țării pentru a explica oamenilor ce se întîmplă și ce avem de făcut, aceștia au preferat să se îngrijească de propriile cariere, sau să-și trădeze contra cost, ca niște lichele, camarazii.

Suntem o formațiune nouă, cu totul și cu totul deosebită de tot ce a produs pînă astăzi o societate măcinată de corupție si sărăcie. Scopul nostru major e să punem în practică dezideratele populare, criteriile marelui protest din 13 septembrie.

Mă bucur că, fiind un organism sănătos, imun, am reușit să eliminăm din rîndurile noaste unele elemente nocive, slabe de caracter, pasibile de trădare și vînzare cu bucata. Au fost doar cîțiva din arsenalul nostru cuprinzător care, fie s-au lăsat cumpărați pe 3 arginți, fie au fost șantajați pentru lucruri pe care noi nu le-am cunoscut, fie au fost infiltrați în mișcarea populară pentru a o spiona din interior.

Nimic din toate acestea nu ne poate afecta. Chiar dacă slugile regimului au încercat să ne provoace la diverse acte ilegale, mișcarea protestatară și-a demonstat maturitatea și, prin mijloace pașnice, bine organizate, a reușit să scoată din minți regimul criminal al lui Plahotniuc, autorul jafului de miliarde.

Purificarea unui organism de dimensiuni majore este o necesitate stringentă și conformă normelor sanitare politice. Prezumția de nevinovăție este valabilă pentru toți cetățenii, inclusiv pentru colegii noștri care luptă cu mafia oligarhică. Totuși, dacă există cineva care are schelete în spațiile trecutului, dacă există cineva pentru care interesul personal este mai presus de nevoile oamenilor, dacă există cineva care se gîndește la îmbogățire și parazitare pe seama poporului nostru, le dau un sfat: să se retragă imediat din rîndurile noastre.

Vreau să asigur cetățenii că, imediat după ce vom debarca regimul criminal, vom amplifica procesul de verificare juridică a tuturor celor care au fost complici ai uzurpatorilor, ai tuturor celor care au încercat să distrugă și să profaneze mișcarea populară. Cu ei vom începe, cu așa-zișii „ai noștri”.

Dezideratele Marii Adunări Naționale din 6 septembrie și ale marelui protest din 13 septembrie 2015 rămîn, așadar,  hîrtia de turnesol a demnității noastre. Acum suntem mai puternici. Mai puternici ca niciodată!

Ieșirea din minți a mercenarilor la televiziunile teroriste ale lui Plahotniuc denotă faptul că minciunile și zoile turnate peste noi nu au trecere la oameni. Continuăm să ne facem datoria față de țară și popor. Fără lichele, împreună cu oamenii deșteptați ai acestui pămînt!

Fac apel catre Comisia de etică a Platformei noastre, personal catre președintele acesteia, venerabilul profesor, Victor Leancă, președintele Uniunii Pensionarilor, să continue verificarea minuțioasă a fiecărui membru de conducere, să analizeze faptele și acțiunile fiecăruia dintre noi. Toți cei asupra cărora există suspiciuni vor trebui să-și suspende calitatea pe care o au, pînă la definitivarea verificărilor Comisiei de etică. Este o cerință imperativă a oamenilor, a societății, este o chestiune de normalitate și de bună practică internațională.

Sunt sigur că tentativele de denigrare a mișcării protestatare vor continua și mai avan în perioada electorală. Frica de a răspunde pentru jafurile de miliarde îl va face pe Plahotniuc să arunce asupra noastră tone de dejecții și mizerii. Dar vom rezista și vom duce această luptă pînă la capăt.

Lichelele mari și mici se vor stinge în oprobriul întregii societăți!

Andrei Năstase, 

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr