APAR PRIMELE DIVERGENTE INTRE TEL AVIV SI WASHINGTON

Trump îl pune la punct pe Netanyahu

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, l-a contrazis, Miercuri, pe premierul israelian Benjamin Netanyahu, care afirmase în aceeaşi zi că mutarea la Ierusalim a ambasadei americane în Israel se va produce în maximum un an. Într-un interviu acordat în exclusivitate agenţiei Reuters, Trump a răspuns cererii de a comenta o declaraţie a lui Netanyahu citată de presa israeliană: „Evaluarea mea solidă este că va merge mult mai repede decît credeţi – în cel mult un an de acum”. Trump a răspuns: „Pînă la sfîrşitul anului? Vorbim de scenarii diferite. Adică evident asta ar fi doar temporar. Nu avem în vedere aşa ceva. Asta înseamnă nu”.

Luna trecută, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a estimat că pentru o nouă ambasadă, la Ierusalim, va fi nevoie de cel puţin trei ani, şi chiar şi acest termen este foarte ambiţios. Mutarea ambasadei SUA la Ierusalim constituie o schimbare a politicii de zeci de ani a Statelor Unite. Congresul Statelor Unite a votat mutarea în 1995, iar ulterior preşedinţii americani au semnat amînări succesive ale măsurii. Punerea ei în aplicare implică recunoaşterea Ierusalimului drept Capitală a Israelului, deşi în oraş se găsesc locuri sfinte şi pentru creştini, şi pentru musulmani, iar palestinienii doresc să aibă propria capitală în centrul vechi din partea deEest. Anexarea în întregime de către Israel, după războiul arabo-israelian din 1967, nu a fost recunoscută internaţional. Prin refuzul de a mai amîna mutarea ambasadei, Trump a plasat Statele Unite pe o poziţie diferită de a majorităţii ţărilor, dar şi-a îndeplinit în acelaşi timp una din promisiunile din campania electorală.

Preşedintele a promis că va fi „o ambasadă minunată, dar nu una care costă 1,2 miliarde de dolari” – o referire la costul noii ambasade americane de la Londra. Trump şi-a anulat săptămîna trecută participarea la inaugurarea acesteia, acuzîndu-l pe predecesorul său, Barack Obama, că a vîndut vechea ambasadă „pe mărunţiş”. Decizia privind mutarea ambasadei de la Londra a fost luată în mandatul fostului preşedinte George W. Bush, dar execuţia a avut loc sub conducerea lui Obama şi, potrivit lui Trump, „a depăşit enorm bugetul alocat”.