ANUNTUL OAMENILOR DE STIINTA: OMENIREA A INTRAT INTR-O NOUA ERA – ANTROPOCENUL

Denumirea a fost aleasă datorită impactului pe care îl are activitatea umană asupra Pămîntului. Se estimează că pînă în momentul de faţă, oamenii au fabricat atît de mult ciment, încît pot acoperi întreaga suprafaţă a Terrei. De asemenea, se cunoaşte faptul că emisiile de dioxid de carbon, rezultate în urma activităţilor desfăşurate de om, cresc de 100 de ori mai rapid decît în oricare dintre perioadele din ultimii 800.000 de ani.

Observînd aceste schimbări dramatice prin care trece planeta noastră, oamenii de ştiinţă din întreaga lume au căzut de acord asupra unui concept, conform căruia Terra a trecut într-o nouă epocă, cea a Antropocenului. Denumirea a fost aleasă datorită impactului pe care îl are activitatea umană asupra Pămîntului.

În urma cercetărilor pe care le-au realizat, specialiştii au aflat că activităţi precum mineritul sau testarea armamentului greu sînt responsabile pentru folosirea anuală a 57 de miliarde de tone de materii prime. Această cantitate este echivalentă cu de trei ori cantitatea sedimentelor transportate de rîurile de pe Terra.

"Antropocenul este diferită faţă de epocile precedente, cum este cea a Holocenului, care început în urmă cu 11.700 de ani. Diferenţa constă în faptul că toate aceste perioade sînt definite de procese naturale. În momentul de faţă, avem destule dovezi pentru a ne da seama că Holocenul va mai dura încă 50.000 de ani, fără intervenţia omului", a declarat Will Steffen, profesor în cadrul Universităţii Naţionale din Australia.

În momentul de faţă, este mai mult decît evident faptul că impactul uman se resimte la nivel global. În acest sens, s-a estimat că mai bine de jumătate din suprafaţa de uscat a Terrei a fost transformată pentru servi activităţilor oamenilor. Mai mult decît atît, oceanul planetar este afectat de prezenţa materialelor plastice, dar şi a altor poluanţi.

Nu numai înmulţirea rapidă a speciei umane, ci şi evoluţia tehnologiei şi creşterea economică influenţează modul în care evoluează Terra. De exemplu, în fiecare an este produs atît de mult plastic încît am putea înveli întreaga planetă. În aceeaşi perioadă de timp, prelucrăm o cantitate atît de mare de aluminiu, încît am putea acoperi cu ea întreg teritoriul Australiei.

Sursa: smh.com