Anuntul liderului religios al Iranului despre un razboi cu SUA, dupa ruperea acordului nuclear

Nici război, dar nici negociere: astfel a rezumat ayatollahul Khamenei, pe Twitter, viitorul relaţiilor dintre Teheran şi Washington.

Ayatollahul Ali Khamenei a afirmat Luni că nu va fi nici război, nici negociere cu SUA, informează AFP şi Reuters. “Oficialii americani vorbesc de ceva vreme cu cinism despre noi. În afară de sancţiuni, ei vorbesc despre război şi negocieri”, a notat Khamenei pe contul său de Twitter. “Lăsaţi-mă să spun în această privinţă cîteva cuvinte poporului: NU VA FI NICI RĂZBOI, NICI NEGOCERI CU SUA”, a subliniat ghidul suprem al Iranului.

Există tot mai multe speculaţii, conform cărora Iranul este pe cale să revină la masa negocierilor, după retragerea unilaterală a Washingtonului din acordul asupra programului nuclear iranian încheiat în 2015 şi după restabilirea sancţiunilor. Însă Iranul a respins o propunere de dialog venită din partea Preşedintelui american Donald Trump, subliniind că Washingtonul nu este demn de încredere după ce şi-a încălcat angajamentele stipulate în acordul convenit între Teheran şi marile puteri.

Încheiat după ani de negocieri dificile între Iran, pe de o parte, şi SUA, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China, Uniunea Europeană (UE) pe de altă parte, acordul era menit să garanteze un caracter strict paşnic pentru programul nuclear iranian, supunîndu-l unei supravegheri draconice.

În schimb, el prevederea ridicarea progresivă a sancţiunilor care au asfixiat economia iraniană şi au izolat această ţară. În cel mai recent raport al său, din Mai, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA) a atestat că Iranul continuă să-şi respecte angajamentele. (Sursa: Agerpres)