ŞANTIERUL ELECTORAL DIN CHIŞINĂU AL LUI CHIRTOACĂ ŞI GHIMPU

O fac la vedere, sfidător...

Autor: Mihai CONŢIU

Anul politic 2013 a fost şi va mai fi încă unul extrem de spectaculos şi agitat. N-o să trecem în revistă toate evenimentele întrucît au fost ultra-dezbătute şi speculate la maxim fiecare în parte. Voi aminti doar trei dintre ele. Primul a fost destrămarea benefică a AIE 2 şi constituirea unei noi coaliţii de guvernare. Spun că destrămarea AIE 2 a fost benefică deoarece, cu liberalii anacronici şi sovietizaţi ai lui Mihai Ghimpu la guvernare, R. Moldova nu ar mai fi avut nici o şansă la summit-ul de la Vilnius. Circarul şi sabotorul politic Mihai Ghimpu a fost trimis acolo unde îi este locul – grota obscură a comuniştilor de care se delimitează doar în vorbe.

O altă tulburare socială politică şi periculoasă, ca să nu-i spun eveniment politic, este trecutul, prezentul şi viitorul comportament agresiv, anticonstituţional şi antinaţional al muribunzilor comunişti. Mai devreme sau mai tîrziu, în funcţie de gravitatea atentatelor la siguranţa naţională şi tulburările sociale la care va recurge PCRM, instituţiile abilitate ale statului sunt obligate să aplice legea în cel mai drastic mod, în spiritul şi litera ei. Cît de vor mai lăsa intimidate de hoardele descreierate de dinozauri comunişti?

Al treilea eveniment major se derulează sub ochii noştri şi va culmina, fireşte, la summit-ul de la Vilnius. Nu i-am amintit întîmplător pe Ghimpu şi comunişti în acest context pentru că anume ei sunt cei care au sabotat şi sabotează permanent parcursul european al R. Moldova. Acestora li se mai adaugă şi Biserica sub pretextele deja cunoscute, precum şi acele forţe politice şi mediatice subversive şi minoritare.

Ei bine, dragii mei cititori, pe acest întreg fundal, doi indivizi, două farse umane sau doi măscărici politici au intrat de mult în campanie electorală pe banii statului. Opinia publică, focusată mai mult pe şacalii comunişti şi pe „aşteptarea pre-Vilnius”, nu observă că Chirtoacă şi Ghimpu au intrat în campanie electorală pe bugetul Primăriei. Asta după ce şi-au văzut problemele personale şi de partid rezolvate – apartamente de lux şi sediu de partid lîngă Voronin şi PCRM!

Chirtoacă, după cum se ştie, a venit să zacă la Primărie încă din anul 2007. Orice primar care-i respectă pe cetăţeni şi oraşul căruia îi este edil, încă din clipa în care ocupă acest post, este obligat să demareze acţiuni de rezolvare a celor mai urgente probleme cu care se confruntă Capitala. Cum a găsit Chirtoacă, în 2007, Chişinăul? Străzi şi trotuare desfundate, un sistem de canalizare, salubrizare dezastruos şi periculos, clădiri gata să se surpe la primul cutremur mai puternic, parcuri în paragină, un sistem social municipal ucigaş şi multe altele.

Cum arată Chişinăul acum, în 2013? La fel ca şi în 2007. Străzile pe care „le-a reparat” sunt iarăşi desfundate din cauza banilor spălaţi prin asfalt şi lucrări. O să spună că a achiziţionat „troleibuze europene” din Belarus, care oricum sunt nişte „hîrburi noi” impracticabile, inconfortabile, dar ele au fost cumpărate cu bani europeni care vor fi restituiţi tot din buzunarele oamenilor. Oare cine a încasat comisionul cuvenit din această tranzacţie?

Parcul din Valea Morilor este mai curînd meritul ploilor abundente. A scos o parte din putoarea urît mirositoare din Chişinău? Dar tot pe banii noştri, însă şi acolo au fost comisioane! A umplut Chişinăul cu gherete, absoarbe nenumărate milioane din groapa de gunoi numită Piaţa Centrală, a privatizat terenuri şi clădiri prin cele mai perfide cîrdăşii şi multe, multe alte astfel de matrapazlîcuri.

Pentru că este vorba despre Capitala ţării, reparaţia drumurilor şi canalizarea oraşului trebuia să fie prioritatea lui numărul unu din prima zi de cînd s-a instalat în post. Cu un sistem de canalizare vechi de aproape o sută de ani, Chirtoacă ar trebui să doteze fiecare familie cu o şalupă sau o barcă pneumatică spre a merge pe străzi atunci cînd plouă. Acum a cumpărat un tractoraş plutitor de cosit stuful şi păpurişul de pe lacurile din Chişinău, o maşinuţă jucărie poţi să spui, cu 2.500.000 de euro! Un lux pe care numai marile metropole din lume şi-l pot permite! De o asemenea maşină are nevoie acum capitala noastră? Cît a fost comisionul, cinstiţi liberali din PL? În privinţa asta facem o mică investigaţie şi o să vă informăm mai tîrziu ce-i cu tractoraşul ultrascump de cosit păpuriş prin hîrtoapele Chişinăului.

De ceva vreme, a demarat, abia acum, în ceasul al doisprezecelea, multiple lucrări de reparaţie a drumurilor şi de reparare a sistemului de canalizare. De ce credeţi că abia acum a transformat Chirtoacă oraşul într-un şantier, ale cărui lucrări, veţi vedea, vor dura pînă în 2015? În scopuri electorale, bineînţeles! Timp de 6 ani, Chirtoacă nu a fost interesat de faţa acestei Capitale, de faptul că străinii care ne vizitează au impresia că se află într-un oraş din cea mai săracă regiune a Africii. El nu s-a ocupat de gospodărirea Chişinăului, ci de politică, de limba română ca slogan, nenumărate vizite în străinătate, agent electoral pentru PL în două campanii electorale pentru Parlament etc.

PL, după cum se ştie, a redevenit acelaşi partid de dugheană cum era şi înainte de a intra în Parlament pe „umerii” lui Chirtoacă, oarecum promiţători atunci. PL avînd şanse egale cu zero de a mai intra în Parlament la alegerile care cel mai probabil se vor desfăşura la finele anului 2014, Chirtoacă fiind şi el conştient că nu va mai fi reales primar în 2015, unchiul şi nepotul s-au gîndit că această „hărnicie edilitară” de ultim moment le va fi salvarea lor electorală.

Veţi vedea că la alegerile generale din 2014, Chirtoacă, în calitate de vicepreşedinte al PL şi agent electoral, va încerca să-şi păcălească alegătorii cu aceste „realizări” cărora oamenii le vor fi martori şi atunci. Îi vor minţi inclusiv pe alegătorii din teritoriu, cărora le vor promite că aşa vor arăta satele şi oraşele lor dacă îi vor vota. Tot acest circ electoral este prevăzut şi pentru 2015, anul cînd îi va expira lui Chirtoacă mandatul de primar şi va dori un altul.

Prin urmare, pe banii noştri, Chirtoacă a transformat Capitala în şantier de construcţii nu de dragul Chişinăului, confortul şi siguranţa cetăţenilor, ci pentru a stăpîni şi prăda pe mai departe oraşul în cîrdăşie ascunsă cu comuniştii. În sufletul lui de ţărănoi complexat, Chirtoacă urăşte acest oraş cu tot ceea ce are el. Doar ştim cu toţii că ultimul său mandat l-a fur-găsit în complicitate cu provincia adiacentă Chişinăului!

Acum înţelegeţi ce mare blestem a căzut pe Capitală şi ţară în clipa în care aceste două familii, Ghimpu şi Chirtoacă, au ajuns în fruntea bucatelor printr-un joc al norocului politico-electoral? Cît îi vom mai lăsa ca să ne jupoaie de tot? Dar nu pentru a-l înlocui cu Dodon, desigur, pentru socialistul va cumpăra rachete de oprit meteoriţii pentru capitala noastră europeană. Omul sigur, la loc sigur, nu ALTCEVA, un slogan la fel de ceţos ca faţa nebărbierită a lui Ghimpu pentru că nu mai este la putere.