ANSA VA BENEFICIA DE UN PROIECT IN VALOARE DE 100 DE MII DE EURO FINANTAT DE ROMANIA

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor va beneficia de un proiect în valoare de 100 de mii de euro, finanţat în cadrul Asistenţei Oficiale pentru Dezvoltare – instrument financiar şi de transfer de expertiză al Ministerului Afacerilor Externe al României.

Memorandumul de înţelegere privind finanţarea şi implementarea proiectului „Creşterea capacităţii instituţionale a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor din Republica Moldova” a fost semnat de către directorul ANSA Iurie Carp şi Ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.

„Prin acest proiect urmărim să creştem capacitatea administrativă şi operativă a Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor în vederea dezvoltării unui sistem de control eficient şi de încredere de monitorizare şi raportare a bolilor la animale. Dezvoltarea unui astfel de sistem în conformitate cu standardele şi cerinţele europene reprezintă un prim pas pentru deschiderea de noi pieţe de export pentru animalele vii şi produsele de origine animală din Republica Moldova”, a declarat Ambasadorul României Marius Lazurca.

Potrivit diplomatului, prin intermediul Agenţiei Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), România va sprijini autorităţile de specialitate de la Chişinău în verificarea eficienţei vaccinării la animale, dotarea cu reactivi de laborator, instruirea personalului etc.

Programul de supraveghere a bolii de Newcastle va fi îmbunătăţit, iar experţii ANSVSA vor realiza trei instruiri cu medicii veterinari moldoveni la nivel central şi local, astfel încît ANSA să poată oferi Comisiei Europene garanţii referitoare la statutul de liber de boala de Newcastle al fermelor de păsări din R. Moldova.

Directorul ANSA Iurie Carp a mulţumit părţii române pentru sprijinul acordat, accentuînd că acesta va permite ca exporturile de animale vii şi produse de origine animală din R. Moldova să crească pe piaţa UE.