ANRE VA EXAMINA IN SEDINTA PUBLICA SOLICITARILE DE MAJORARE A TARIFELOR LA ENERGIA ELECTRICA

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a anunţat că va convoca o şedinţă publică la care va examina solicitările de aprobare a noilor tarife de distribuţie şi furnizare a energiei electrice prezentate anterior de către operatori. ANRE nu a stabilit data concretă, dar precizează că va convoca şedinţa după ce va finaliza procesul de verificare a datelor şi calculelor prezentate de aceeaşi operatori.

La şedinţa publică a Consiliului de Administraţie al ANRE vor fi invitaţi reprezentanţi ai societăţii civile, ai asociaţiilor de protecţie a consumatorilor, ai mass–media, experţi în domeniu şi alte persoane interesate.

În a doua jumătate a lunii martie curent ANRE a organizat doua audieri publice pe marginea solicitărilor de aprobare a noilor tarife reglementate la energia electrică parvenite de la companiile RED Union Fenosa, Gas Natural Fenosa Furnizare Energie, RED Nord şi RED Nord - Vest. În acest răstimp specialiştii Agenţiei „au examinat şi verificat cu meticulozitate toate materialele şi calculele prezentate de operatori”.

ANRE declară că la examinarea noilor tarife reglementate la energia electrică se va ghida de principiul „eficienţă maximă la costuri minime” pentru toţi operatorii care au solicitat aprobarea noilor tarife la energia electrică.

Gas Natural Fenosa a cerut scumpirea energiei electrice „cu cel puţin 50 la sută”, cu începere de la 1 aprilie, pînă la o medie de 2 lei 30 de bani. Tariful pentru populaţie, solicitat de furnizorul de energie electrică, este de 2,58 lei pentru un kilowatt/oră, cu un leu mai mult decît cel în vigoare.

Compania explică cererea de majorare a tarifului prin deprecierea considerabilă a monedei naţionale şi acumularea de datorii din cauza neajustării la timp a acestuia. La stabilirea tarifului la energia electrică în mai 2012 a fost luat în calcul un curs de schimb de 11,83 lei pentru un dolar. Cotaţia oficială anunţată de Banca Naţională a Moldovei este în prezent de peste 18,8 lei pentru un dolar.

RED Nord cere să fie ridicat tariful pînă la 2,42 lei. „Solicităm majorarea tarifului pentru consumatorii finali de la o medie de 1,62 lei pentru un kilowatt/oră pînă la 2,42 lei”, a anunţat Anastasia Munteanu, şefa serviciului economic al RED Nord. Ea explică cererea de ajustare a tarifului prin „deprecierea esenţială” a leului în raport cu dolarul SUA, creşterea costului procurărilor şi transportării, investiţiile efectuate şi alţi factori.

RED Nord-Vest solicită majorarea tarifelor în medie de la 1,68 lei pentru un kWh la 2,71 lei, iar a tarifului pentru consumatorii casnici de la 1,73 lei la 2,99 lei pentru un kilowatt/oră. Administraţia întreprinderii explică cererea de majorare prin creşterea costurilor de procurare a energiei de la Energocom cu 57,7 la sută, faţă de situaţia de acum trei ani cînd a fost operată ultima ajustare a tarifului, alte cheltuieli.