ANRE A RESPINS SOLICITAREA REGIEI APA-CANAL CHISINAU DE A MAJORA TARIFUL PENTRU ALIMENTAREA CU APA SI CANALIZARE

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a respins solicitarea regiei Apă-Canal Chişinău de a majora tariful pentru alimentarea cu apă şi canalizare, pe motiv că argumentele expuse de întreprindere nu sînt întemeiate.

Serviciul de presă al ANRE precizează că solicitarea privind examinarea noilor tarife pentru serviciul public de alimentare cu apă şi canalizare a fost recepţionată la 13 iulie curent.

Poziţia reglementatorului este determinată de prevederile metodologiei în vigoare care stipulează că pentru primul an de valabilitate a Metodologiei, cheltuielile de bază pentru prima perioada de reglementare a tarifelor, pentru fiecare tip de serviciu reglementat, se examinează, avizează şi aprobă de Agenţie.

În context, ANRE menţionează că Apă-Canal Chişinău urmează să prezinte Agenţiei cheltuielile de bază, consumul tehnologic, pierderile de apă în sistemul public de alimentare cu apă şi canalizare, cît si alte materiale justificative. Deoarece operatorul nu a întrunit condiţiile respective, Agenţia a informat printr-o scrisoare oficială operatorul că în prezent nu există temei pentru examinarea şi aprobarea noilor tarife pentru serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare, atîta timp cît nu s-a respectat cadrul legal.

Regia Apă-Canal Chişinău a solicitat ANRE majorarea tarifului la apă şi canalizare, de la 9,19 la 14 lei. Furnizorul de apă din capitală îşi justifică solicitarea prin deprecierea accentuată a leului, în contextul în care are de achitat mai multe credite unor bănci europene, şi scumpirea energiei electrice.

ANRE a fost abilitată cu stabilirea tarifului la apă şi canalizare după intrarea în vigoare în anul 2014 a Legii privind serviciul public de alimentare cu apă şi de canalizare. Anterior tariful era aprobat de către Consiliul municipal Chişinău.

“Aţi cerut şi voi mai mult, ca să vi se dea mai puţin”, a fost reacţia lui Dorin Chirtoacă la aflarea cererii de majorare a tarifului la apă şi canalizare. Primarul a atenţionat administraţia întreprinderii că aceasta va fi verificată cum cheltuieşte banii în cazul în care va insista asupra majorării tarifului.

La sfîrşitul săptămînii trecute ANRE a majorat tarifele la energia electrică furnizată de Gaz Natural Fenosa Furnizare Energie în medie cu 36 la sută, RED Nord şi RED Nord-Vest – cu circa 30 la sută, iar tarifele la gazele naturale pentru consumatori cu 15,4 la sută.