ANRE A FACUT PUBLICE NOILE TARIFE LA GAZELE FURNIZATE CONSUMATORILOR FINALI

Populaţia va plăti cu 15,3% mai mult

Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a făcut, pe 22 iulie, publice noile tarife reglementate la gazele naturale livrate consumatorilor finali. Populaţia va plăti pentru consumul de gaze cu 15,3 la sută mai mult decît achită în prezent.

Noul tarif pentru consumatorii casnici cu un consum lunar de pînă la 30 de metri cubi este de 6 887 lei pentru o mie de metri cubi, iar pentru consumul de peste 30 metri cubi a fost stabilit un tarif de 7 175 lei. La furnizarea de gaze se aplică o taxă pe valoarea adăugată de 8 la sută, astfel că în fine preţul se va ridica cu 550 şi, respectiv, 574 lei pentru o mie de metri cubi.

Consiliul de administraţie al ANRE a anunţat sîmbătă noaptea doar o majorare cu 15,4 la sută a tarifului mediu la gazul natural pentru consumatorii finali, pînă la 6 538 lei (fără TVA). Tarifele pe categorii de consumatori au fost calculate ulterior.

Tariful pentru centralele electrice cu termoficare şi centralele termice pentru producerea şi aprovizionarea cu energie termică a consumatorilor de tip urban prin sisteme de alimentare centralizată a fost stabilit la nivel de 6 028 lei. Alţi consumatori finali, instalaţiile de gaze ale cărora sînt racordate la reţelele de distribuţie de presiune înaltă, vor achita 6 345 lei pentru o mie de metri cubi.

Cauza principală a majorării tarifului final mediu la gazele naturale „rezidă în deprecierea monedei naţionale faţă de dolarul SUA cu 58,8%, de la valoarea de 11,9 lei pentru un dolar SUA, inclusă în tariful în vigoare”, explică ANRE. La stabilirea noului tarif a fost luată în calcul o cotaţie de 18,9 lei pentru un dolar.

Autoritatea de reglementare în energetică constată totodată că preţul mediu anual de procurare a gazelor naturale importate va creşte în lei cu doar 3,2 la sută. Însă au crescut semnificativ, de 14,1 ori, tariful pentru serviciul de transport în urma excluderii prin lege a transportului internaţional de gaze naturale în regim de tranzit din activitatea reglementată a Moldovagaz şi alte costuri necesare de a fi incluse în tarif.

Consiliul de Administraţie al ANRE a acceptat parţial solicitarea Moldovagaz, care a cerut în şedinţă publică o majorare cu 51,7 la sută.

Noile tarife vor intra în vigoare la data publicării hotărîrii respective a ANRE în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Ultima modificare a tarifelor la gazele naturale a fost operată de ANRE la sfîrşitul lunii septembrie 2011, cînd tariful mediu a fost majorat cu 23,2 la sută, pînă la 5 664 de lei pentru o mie de metri cubi.