ANKARA: DECLARATIA MOSCOVEI CA TURCIA AR PREGATI O INTERVENTIE MILITARA IN SIRIA ESTE DOAR PROPAGANDA

Turcia nu plănuiește o intervenție militară în Siria și acuzațiile Rusiei în legătură cu o astfel de acțiune sînt doar propagandă, a declarat vineri un important oficial al guvernului turc, relatează Reuters.

«Turcia nu are niciun plan sau gînd de a organiza o campanie militară sau incursiune pe teren în Siria», a afirmat oficialul turc, adăugînd că Rusia și-a intensificat campania militară din Siria în fiecare zi în loc să ajute la găsirea unei soluții.

«Turcia face parte dintr-o coaliție, conlucrează cu aliații săi și va continua să facă acest lucru. Așa cum am spus în mod repetat, Turcia nu va acționa în mod unilateral", a adăugat oficialul.

Moscova a afirmat joi că are «motive serioase» să creadă că Ankara pregătește o «intervenție militară» în Siria (țară cu care se învecinează), invocînd în sprijinul afirmațiilor sale faptul că Turcia a interzis la începutul acestei săptămîni survolarea spațiului său aviatic de către un avion de recunoaștere rus.

Armata rusă «întregistrează un număr crescut de semnale ce atestă faptul că forțele armate turce se pregătesc în secret să întreprindă operațiuni pe teritoriul sirian», a afirmat joi purtătorul de cuvînt al Ministerului Apărării al Federației Ruse, generalul Igor Konașenkov.

Autoritățile turce au confirmat anterior că au interzis, «din rațiuni de securitate», un zbor de recunoaștere rus prevăzut să aibă loc în perioada 1-5 februarie, în cadrul Tratatului Cer Deschis, ambele țări fiind semnatare ale acestuia. Tratatul prevede zboruri de control pentru a monitoriza obiectivele militare, în scopul menținerii încrederii reciproce.

Sursa: Agerpres