ANGLIA, JUSTIFICAT, VREA SĂ SE RETRAGĂ DIN CEDO

A fost obligată despăgubească cei mai cumpliţi criminali

Jurnaliştii de la Daily Mail au publicat o analiză revoltătoare în ceea ce priveşte despăgubirile pe care statul britanic este nevoit să le plătească unor criminali odioşii, după ce aceştia au intentat procese împotriva Angliei la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) de la Strasbourg. Pînă la ora actuală, Anglia a pierdut 202 de procese, a căror daune se cifrează la 5,21 de milioane de euro..

Tovmai acesta este şi motivul pentru care se pune în discuţie necesitatea retragerii Angliei din convenţia care stă la baza existenţei CEDO. Unul dintre motive este acela că, fiind numiţi pe criteriile politice din ţările semnatare, cei mai mulţi dintre judecătorii CEDO nu sunt experţi în domeniul juridic.

Cazuri revoltătoare

De pildă, spionul rus George Blake, închis pe o perioadă de 42 de ani, care înseamnă cîte un an pentru fiecare agent MI6 pe care l-a ucis, a primit, în 2006, despăgubiri în sumă de 5.500 de euro, iar asta pentru că Anglia l-a împiedicat să-şi comercializeze memoriile, după ce acesta s-a întors în Rusia. CEDO a decis că prin asta i s-a încălcat spionului rus dreptul la liberă exprimare.

Un alt caz dezvăluit de Daily Mail este cel al extremistului islamist Abu Qatada, considerat ambasadorul Al Qaeda în Europa, care a beneficiat de daune de 2.300 de euro, în urma unei decizii a CEDO, pentru că ar fi fost reţinut ilegal.

Un altul, este pedofilul de origine somaleză Mustafa Abdi, care a fost condamnat la opt ani de închisoare pentru că a violat un copil. După ce că autorităţile engleze s-au chinuit mai bine de 10 ani ca să-l deporteze, CEDO a decis că acest odios pedofil trebuie să primească de la statul englez daune de 8.500 de euro pe motiv că a reţinut pe nedrept.

"Din punctul meu de vedere, este o risipă scandaloasă de bani. Am ajuns în situaţia în care nişte pseudo-judecători iau decizii privind ţara noastră. Iar aceste cazuri sunt dovada clară", a declarat parlamentarul conservator Phillip Davies.

Helena ABEGAZ,
studentă la facultatea de Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării, USM