ANGELA GANNINGER: “SCHIMBAREA GUVERNULUI DE LA CHISINAU A INSEMNAT UN NOU INCEPUT”

Schimbarea Guvernului de la Chișinău, după alegerile parlamentare, a însemnat un nou început. Noul executiv și-a propus combaterea corupției, reformarea justiției, implementarea unui stat de drept echitabil în Republica Moldova. Și este nevoie ca Guvernului să-i fie oferită oportunitatea de a demonstra realizarea acestor obiective, în condițiile în care reformele necesită timp. Declarațiile au fost făcute de către ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, în cadrul unui video-interviu pentru IPN.

„Ei își propun combaterea corupției, reformarea justiției, implementarea unui stat de drept echitabil în Republica Moldova. Sigur că sînt țeluri mari, majore. Este o cale lungă și anevoioasă. De asemenea, Guvernul își dorește să promoveze economia și prosperitatea oamenilor, lucrurile aceasta nu se întîmplă de pe o zi pe alta. Evident, este un proces. Dar cred totuși că încercările Guvernului au fost pornite. Ele se bazează pe un interes real, chiar dacă nu există o garanție că coaliția actuală se va menține mult timp sau că se vor atinge toate scopurile de-a lungul acestui an”, a menționat ambasadoarea.

În opinia sa, „Guvernul a încercat să realizeze aceste obiective, pentru că alternativa ar fi ca lucrurile să continue așa cum a fost în trecut”. „Și eu cred că mulți oameni în Moldova nu au fost satisfăcuți și mulțumiți cu acea situație”, susține Angela Ganninger.

Șefa misiunii diplomatice germane consideră că Guvernului îi trebuie acordată șansa și oportunitatea de a demonstra: „Dacă ne uităm, acum 30 de ani, în RDG, ne dăm seama că reformele au nevoie de timp, ele nu se întîmplă peste noapte, este nevoie de răbdare și sper că și cetățenii Moldovei vor avea această răbdare”.

 

Situația din Moldova e mai simplă decît cea de la unificarea Germaniei

Situația din Germania anilor 1990, atunci cînd a avut loc unificarea țării, era mult mai complicată decît cea de acum din Republica Moldova. Angela Ganninger a precizat că, vorbind de unitatea teritorială a Republicii Moldova, lucrurile sînt mai simple, atunci cînd se vorbește de schimburile între cele două maluri ale Nistrului.

„Germania anului 1990 a fost fizic despărțită. Exista zidul, o fîșie lată cu instalații de supraveghere, oamenii nu puteau părăsi cele două țări, au murit oameni care au încercat să plece din est în vest”, a declarat ambasadorul Germaniei.

Angela Ganninger a menționat că pentru Germania a fost important să își asume propria istorie, propriul trecut, să aibă o relație de încredere cu vecinii și partenerii săi și să ia măsuri de creștere a încrederii între cele două Germanii, de Est și de Vest. „Acest lucru l-am făcut ani la rînd”, a declarat diplomatul german, sugerînd că Republica Moldova ar putea prelua o parte din această „lecție” în procesul de reunificare a țării.

Ambasadoarea Germaniei a precizat că în ziua de 3 octombrie se marchează finalitatea unui proces în urma căruia Republica Democratică Germania și Republica Federală Germania au devenit aceeași țară. „Formal, RDG a aderat la RFG pentru că parlamentul liber ales al RDG a decis acest lucru”, a spus Anna Ganninger.

Ambasadoarea a spus că, de atunci, Germania are 16 landuri în loc de 11. „În plus, și Berlinul s-a reunificat, pentru că statutul de oraș împărțit între cele patru puteri cîștigătoare ale războiului s-a finalizat”, a menționat oficialul german.

Angela Ganninger a declarat că, după unificare, s-a creat același spațiu de drepturi, lucru foarte important pentru cetățenii RDG. „În întreaga Germanie sînt valabile drepturile fundamentale, drepturile la liberă opinie și presă, dreptul la liberă circulație. Serviciile secrete interne care își spionau proprii cetățeni s-au desființat”, a spus Angela Ganninger.

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău a spus că în noile landuri ale Germaniei provenite din RDG s-a investit mult în infrastructură, în drumuri, poduri și comunicații. „Ca rezultat, parțial, în est, lucrurile sînt mai moderne azi decît în vest”, a precizat Angela Ganninger.

Diplomatul german a enumerat și cîteva probleme apărute în cadrul unificării celor două Germanii. „Economia din est nu era competitivă după schimbările politice, iar mulți oameni au părăsit estul pentru a se angaja în vest. În mediul rural au rămas doar cei bătrîni, condițiile de trai în est s-au îngreunat. Lucrurile nu sînt simple pentru mulți cetățeni”, a spus Angela Ganninger.

 

E năzuința noastră să avem un spațiu comun de pace și libertate în Europa

Angela Ganninger susține că țara sa are interesul ca și partenerii estici ai Uniunii Europene, printre care și Republica Moldova, să se bucure de șanse și de oportunități de dezvoltare economică, de pace, libertate și prosperitate. „Este o dorință, o năzuință de a noastră să avem un spațiu comun de pace și libertate în Europa”, a declarat ambasadoarea.

„O învățătură a noastră din cele două războaie devastatoare din ultimul secol, este faptul că ne merge tuturor bine în Europa, dacă fiecărei țări îi merge bine. De aceea sîntem interesați ca partenerii noștri estici, pe care îi considerăm importanți, cu care nu avem încă aceleași relații strînse ca și cu țările membre din Uniunea Europeană, printre care se numără și Moldova, cu care avem o relație strînsă, ca și ei să se bucure de șanse și de oportunități de dezvoltare economică, de pace, libertate și prosperitate. Este un interes real al nostru”, a declarat Angela Ganninger.

Potrivit diplomatei, imaginea de „locomotivă a Europei” este des folosită pentru Germania atunci cînd este vorba despre economia germană. „Germania este o țară marcată de exporturi, un lucru care rezultă din performanțe economice funcționale. Condițiile de bază ca lucrurile să funcționeze este existența libertății, a prosperității, a păcii și a posibilităților de a te dezvolta, iar pentru aceasta este nevoie de parteneri”.

„Germania nu este desigur o țară mică, însă nici nu este o mega-putere. Avem nevoie de parteneri, atunci cînd dorim să ne definim interesele noastre, standardele noastre, de exemplu, pentru protecția consumatorului. În acest sens sîntem strîns corelați cu partenerii noștri, țările membre UE, cu care ne coordonăm pozițiile. Pentru noi ei nu sînt o povară, nu-i tractăm după noi, ci este important, mai degrabă, să avem un schimb activ de păreri pentru a avea parte de acest comerț liber”, a menționat Angela Ganninger.

„Marea Britanie a decis să parcurgă o altă cale. Este un lucru pe care îl regretăm noi, Guvernul Federal, dar și foarte mulți cetățeni germani. Ne-am fi dorit să vedem că Marea Britanie să rămînă alături de noi în Uniunea Europeană, să lucreze cu noi. Au decis, iată, să parcurgă o altă cale. Să vedem dacă va avea succes economic, să vedem și să așteptăm ce va aduce viitorul. Din punctul nostru de vedere, este important să creionăm viitorul alături de partenerii noștri”, a mai spus ambasadoarea Germaniei.

 

Investitorii germani nu regretă că au venit în Moldova

Investitorii germani nu regretă decizia de a veni în Republica Moldova și consideră că au făcut investiții bune, care au sens. Angela Ganninger a declarat că investitorii germani întîmpină uneori probleme în găsirea forței de muncă calificate.

Potrivit diplomatei, investitorii germani se află deja de ceva timp în Republica Moldova, alții continuă să vină. „Săptămîna trecută am văzut cazul Kaufland, care a deschis cîteva magazine. Există și sectorul productiv. Toate aceste companii s-au așezat în locații de liber schimb, datorită serviciilor funcționale, de exemplu, serviciile vamale rapide și corecte”, a spus Angela Ganninger. Ambasadoarea a vorbit și despre anumite cazuri particulare cînd investitorii germani s-au ciocnit de probleme generate de „justiția insuficientă”, dar speră ca acestea să rămînă în trecut.

Diplomatul german a declarat că domeniile democrație, societate civilă, administrație publică, dar și dezvoltarea unei economii sustenabile fac parte din cele două direcții prioritare identificate de Germania și autoritățile din Moldova în care este nevoie de sprijinul german.

„Este vorba de a introduce proceduri mai bune, mai transparente, de a veni în sprijinul societății civile. Cînd vorbim de economie sustenabilă, este vorba de a îmbunătăți condițiile de bază pentru mediul de afaceri, pentru ca oamenii să atingă prosperitatea în țara lor, pentru că, din păcate, foarte mulți oameni din Moldova își părăsesc patria”, a spus Angela Ganninger.

Șefa misiunii diplomatice a menționat că Germania derulează și proiecte care vizează alimentarea cu apă potabilă în sudul Republicii Moldova, eficiența energetică a unor spitale și proiecte ce permit tinerilor să învețe o meserie. „Chiar dacă nu dezvoltăm proiecte sociale la modul direct în Republica Moldova, există foarte multe efecte la nivel social”, a spus Angela Ganninger.

Diplomatul german a menționat că scandalul bancar din 2014 a fost un moment de cotitură în reașezarea relațiilor cu beneficiarii proiectelor implementate de partea germană. „Ulterior, nimeni nu a mai lăsat aici banii fără un control strict. S-au înăsprit condițiile de donare și controalele. Datorăm contribuabililor noștri ca banii să fie folosiți în maniera pentru care au fost destinați”, a spus Angela Ganninger, care a precizat că este normal ca donatorii să aibă condiții mai aspre.

 

Este nevoie de o expertiză a talentelor aici în țară

Ambasadoarea Germaniei la Chișinău spune că de cînd este în Republica Moldova a reușit să viziteze și să cunoască mai multe regiuni din țară. De asemenea, mai mulți prieteni germani de ai săi au fost aici în vizită și s-au bucurat de ospitalitatea moldovenească și de locurile frumoase. Însă ceea ce o întristează, spune ambasadoare, e că mulți cetățeni moldoveni își părăsesc țara în continuare și că aleg să-și caute viitorul în străinătate.

„Sigur că poți să-ți imaginezi că oamenii își doresc să trăiască liber și să aibă o viață prosperă. Însă este nevoie de o expertiză a talentelor aici în țară. Și acestor oameni trebuie să le fie create perspective de viitor și condiții de viață”, a declarat Angela Ganninger.

Ambasadoarea a menționat că germanii nu știu foarte multe despre moldoveni sau despre Republica Moldova. Și aceasta ține de faptul că foarte mulți moldoveni trăiesc în Germania în baza unui pașaport românesc, iar oamenii nu pot face diferența între moldoveni și români. „Mă bucur cînd vin cetățenii germani aici, ca turiști sau într-un alt context, pentru că atunci ei pot cunoaște țara dumneavoastră într-o manieră pozitivă. Vă cunosc ospitalitatea, obișnuințele, tradițiile, bunul vin pe care îl aveți. Și se întorc cu o imagine și o impresie foarte pozitivă despre țara dumneavoastră”, susține Angela Ganninger.

Potrivit ei, nu există foarte mulți germani stabiliți în Republica Moldova. Cei care se stabilesc aici încearcă să învețe una dintre limbile folosite pe teritoriul național. Pentru mulți dintre ei lucrurile au o latură practică și depinde și de cunoștințele anterioare lingvistice cu care au venit aici. Cei mai în vîrstă și cei care vin din estul Germaniei, au învățat la școală limba rusă. Ei pot să pornească de la aceste cunoștințe și să le dezvolte, să le împrospăteze aici mai departe. „Cred că este un motiv practic – poți să dezvolți ceva pe o bază lingvistică deja existentă. Româna se învață mai puțin în Germania. Eu, la rîndul meu, încerc să învăț limba română de cînd sînt aici și am nevoie de ceva timp, din păcate nu am foarte mult timp, dar reușesc să înțeleg destul de bine. Este mai greu cu vorbitul”, a spus ambasadoarea Germaniei.

În altă ordine de idei, Angela Ganninger a declarat că fiecare țară are o istorie proprie și o cultură politică proprie. De exemplu, în Germania, coalițiile politice reprezintă un lucru pe care orice politician îl cunoaște foarte devreme, din acele procese de coordonare a ideilor politice. „Sînt lucruri care țin de cultura noastră politică. Instituțiile la noi sînt mai puternice și mai puțin politizate, iar cetățenii au mai multă încredere în general în justiție. Condițiile-cadru sînt altele decît în Republica Moldova, cînd ne referim la politicieni. Cred că la noi, în mod general, în prim plan se află dorința de a rezolva o problemă. Dar aici în trecut au existat totuși perioade în care politicul a facilitat anumite afaceri dubioase și aici mă refer la frauda bancară, lucru dificil pentru țară”, susține ambasadoarea.

Ambasadoarea crede despre nostalgiile trecutului, manifestate atît în Moldova, cît și în anumite regiuni din Germania, că acestea pot exista pretutindeni. „Și aici ține de ritmul în care au loc schimbările în prezent și care se reflectă în orice domeniu de viață. În Germania au existat multe cezuri în perioada anilor 89-90, dar și în întreaga Europa de Est, în Uniunea Sovietică care s-a destrămat. În opinia sa, nu toți oameni fac față unor astfel de schimbări – unii reușesc să se adapteze bine, profită de noile oportunități, de noua ordine – alții au nevoie de ceva mai mult timp pentru a se adapta noii situații”, a spus ea.

„Cred că guvernele trebuie să reacționeze la acest lucru, progresul va veni, timpurile noi vor veni. Lucrurile acestea sînt de la sine înțelese. Și nu este adevărat că înainte lucrurile au stat mai bine. Dacă reflectezi puțin, știi că este așa. Politicienii trebuie să ofere tuturor acelor elemente noi oportunități. Trebuie să le explicăm oamenilor mai bine noua politică pentru a integra și coopta pe toți la aceste noi procese”, a mai spus Angela Ganninger.

Video-interviul acordat Agenției de presă IPN de către ambasadoarea Republicii Federale Germania în Republica Moldova Angela Ganninger, face parte din ciclul „Relațiile Republicii Moldova cu partenerii de dezvoltare”, sprijinit de Fundația germană Hans Seiddel.

Sursa: IPN