ANGAJATII LA PRIVAT AU SALARII MAI MARI: IATA CINE PRIMESTE APROAPE 18 MII DE LEI PE LUNA

Salariul mediu brut pe economie a crescut în primul trimestru din acest an față de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar s-a micșorat comparativ cu cel înregistrat la sfîrşitul anului 2019. Asta arată datele Biroului Național de Statistică.

Potrivit unui raport al Biroului Naţional de Statistică, în primul trimestru al anului cîştigul mediu lunar brut a fost de peste 7 mii 600 de lei, cu 10,3 la sută mai mare faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, dar în scădere cu 2,3% faţă de sfîrșitul anului 2019. 

Datele arată că bugetarii cîştigă mai puţin decît cei din sectorul privat. Astfel, în primele patru luni ale anului angajații la stat au primit în medie aproape 7 mii de lei, iar cei din sectorul privat au ridicat un salariu mediu brut cu aproape 800 de lei mai mare.

Cel mai bine plătit domeniu rămîne a fi IT-ul, unde salariul mediu depăşeşte 17 mii 700 de lei. Urmează sectorul finanțe şi asigurări, unde leafa medie este mai mare de 13 mii 700 de lei.

În top trei este și sectorul energiei electrice și termice, gaze, apă caldă și aer condiționat, unde salariul mediu ajunge la aproape 12 mii de lei.

La polul opus sînt următoarele domenii:

  • Agricultură, silvicultură și pescuit – 4 842 lei
  • Activitățile de cazare și alimentație publică – 5 152 lei
  • Artă, activități de recreere și de agrement - 5 587

Sursa: sputnik.md