ANGAJATII DIN MEDICINA VOR FI SALARIZATI IN FUNCTIE DE PERFORMANTE

Federaţia Sindicală "Sănătatea" a cerut pe 29 septembrie majorarea cu 25 la sută a salariilor angajaţilor din medicină, de la 1 ianuarie 2016. În acelaşi timp, Ruxanda Glavan, ministrul Sănătăţii, a declarat că medicii şi asistentele medicale vor fi remuneraţi în funcţie de performanţe, iar de cele mai mari adaosuri la salarii vor beneficia tinerii specialişti.

Aurel Popovici, preşedintele Federaţiei Sindicale "Sănătatea", a menţionat pe 29 septembrie în cadrul unui forum de dialog cu ministrul Sănătăţii că deşi salariul mediu lunar al unui angajat din medicină s-a majorat de la 2886 lei în anul 2010 la 4046 lei (184 de euro) în anul 2014, aceste retribuţii sînt mai mici decît media pe ţară. "În august salariul mediu a constituit 4800 de lei, iar în ocrotirea sănătăţii - cu 500 de lei mai mic. În anul 2014, fiecare al treilea medic şi fiecare al cincilea asistent medical care activau erau pensionari sau aveau grad de invaliditate", a subliniat Aurel Popovici.

Totodată, ministrul Sănătăţii Ruxanda Glavan a spus că pe 29 septembrie, la şedinţa Consiliului Colegial al ministerului, va fi discutată o nouă formulă de salarizare a angajaţilor din domeniu. Potrivit oficialului, pe lîngă salariul de bază, medicii şi asistentele medicale vor primi adaosuri în funcţie de cît de bine au tratat pacienţii.