ANDRZEJ DUDA A OBTINUT 53% IN SCRUTINUL PREZIDENTIAL DIN POLONIA

Andrzej Duda, candidatul partidului Dreptate şi Justiţie (PiS), condus de Jaroslaw Kaczynski, se clasează pe primul loc în scrutinul prezidenţial din Polonia, cu 53%, conform sondajelor efectuate la ieşirea de la urne.

Dacă estimările la ieşirea de la urne vor fi confirmate de rezultatele oficiale, Andrzej Duda, în vîrstă de 43 de ani, va deveni noul preşedinte al Poloniei. El a cîştigat în mod surprinzător primul tur de scrutin, cu 34,7%. Preşedintele în exerciţiu al Poloniei, Bronislaw Komorowski, în vîrstă de 62 de ani, ar fi obţinut 47% din voturi în al doilea tur. Rata participării la vot ar fi de 56,1%.

Komorowski a devenit preşedintele Poloniei în urmă cu cinci ani, după ce predecesorul său, Lech Kaczynski, a murit într-un accident aviatic.

Duda este un eurosceptic moderat care favorizează sprijinul statului pentru persoanele aflate în situaţie dificilă. El s-a bazat pe milioanele de polonezi care afirmă că nu simt beneficiile celor 25 de ani de creştere economică aproape neîntreruptă din Polonia.

Preşedintele Poloniei are puteri limitate, dar este comandantul suprem al forţelor armate şi poate respinge noile legi.

Bronislaw Komorowski îşi recunoaşte înfrîngerea

Preşedintele polonez, Bronislaw Komorowski, şi-a recunoscut înfrîngerea în faţa adversarului său conservator Andrzej Duda la alegerile prezidenţiale de duminică, un rezultat care trage un semnal de alarmă pentru Guvern, ce se va confrunta cu propriile alegeri în cursul acestui an.

Komorowski era văzut ca favorit pentru un al doilea mandat, iar înfrîngerea sa arată dorinţa alegătorilor de a vedea feţe noi şi sentimentul că nou-găsita prosperitate a Poloniei nu este distribuită în mod egal.

Preşedintele în exerciţiu, un aliat al premierului Ewa Kopacz, a anunţat că îşi recunoaşte înfrîngerea după un exit-poll care arată că a cîştigat 47 de procente faţă de 53 la sută cît a obţinut Duda. Rezultatele oficiale nu au fost încă anunţate.

"Vă respect alegerea", a declarat Komorowski în faţa unui grup de susţinători. "Îi doresc adversarului meu o preşedinţie de succes".

Victoria lui Duda, în vîrstă de 43 de ani, marchează prima victorie electorală majoră în decurs de aproape un deceniu pentru partidul său, Lege şi Justiţie. Acesta este apropiat de Biserica Catolică, conservator din punct de vedere social şi pieţele îl văd ca fiind mai puţin prietenos pentru afaceri decît Platforma Civică aflată la guvernare.

În Polonia, premierul conduce Guvernul dar preşedintele este şeful forţelor armate, are un cuvînt de spus în politica externă şi în adoptarea legislaţiei şi controlează cine conduce banca centrală.

Duda a fost consilier juridica al fostului preşedinte conservator Lech Kaczynski, a fost adjunctul ministrului de Justiţie, membru al Parlamentului polonez, iar în prezent este membru al Parlamentului European.

El urmează să detalizeze în mod explicit cum îşi va folosi noile puteri, dar ar putea promova o abordare mult mai sceptică faţă de Uniunea Europeană şi ar putea bloca iniţiativele liberale sociale precum o propunere de lege care să susţină fertilizarea in vitro.

"El îşi dă seama că va trebui să coopereze cu Guvernul, dar este un preşedinte care îi ascultă pe toţi polonezii. Nu va semna legi care sînt îndreptate împotriva lor", a declarat Beata Szydlo, vicepreşedintele partidului Lege şi Justiţie.

Sursa: Mediafax