ANDREI NASTASE, O ALTA „INVESTITIE ROMANEASCA”

Avem deja două fronturi politico-electorale girate de București în R. Moldova

Niciodată, începînd cu 1991, oricît ce multe încercări dramatice le-au fost date moldovenilor să le suporte din cauza numeroșilor vagabonzi politici care s-au perindat pe la guvernare, mai cumplite experiențe n-au existat pentru acest popor de cînd parcă Satana i-a trimis în politică pe Plahotniuc și Ilan Șor! Mintea omenească încă nu a născocit epitete suficient de josnice pentru acești nenorociți de criminali. Nu numai pentru ei, ci și pentru javrele rîioase politice care, prin reprezentativitate parlamentară, vor să-i convingă pe unii moldoveni că a ucide și a fura este o virtute care le deschide poarta Raiului!

Este puțin spus să zicem că Andrian Candu și cei din Partidul Șor sînt patroni de bordel care ”legalizează” prostituția politică. Nu! Prostituție politică poate face Tauber cu Șor ca să voteze ceva anume, cînd Candu, om însurat și cu copii, este obligat să-i facă ”servicii politice” lui Plahotniuc de frică să nu-i facă publice secvențe video cînd... da, atunci cînd familia e departe... și alte chestii de același gen! Nenorociții ăștia criminali nu se prostituează politic doar pe ei, dar își supun susținătorii la cele mai cumplite perversiuni. Culmea e că unor moldoveni a început chiar să și le placă. Au devenit masochiști fără să-și dea seama. Uitați-vă la susținătorii lui Șor! Grav e că acești masochiști demni de dispreț au și copii pe care îi vor crește ”în interiorul poftelor lor”. Violeta Ivanov nu are de ce să se supere, căci ”doamnă” nu-i pot spune!

Problema devine și mai dramatică atunci cînd această așa-zisă prostituție politică este susținută și încurajată de către Statul român. Aici! În Republica Moldova! Știm cu toții cum unele servicii secrete române l-au susținut masiv pe Plahotniuc. După fuga acestuia, nici un politician ori agent român nu a fost identificat drept complice al criminalului fugar. Dimpotrivă! Politicienii de la București de astăzi par a fi controlați de către serviciile secrete, cele care fac afaceri cu unionismul încă din 1990, la fel cum erau controlați cei care făceau afaceri politice pe față cu Plahotniuc pe vremea guvernării PSD.

Pentru orice observator atent, este clar că serviciile secrete românești (unele) îl apără și acum pe Plahotniuc, sub pretextul contracarării ”pro-rusului Igor Dodon”. După ce ”partida unionistă” a fost falimentată de ”angajații” Ghimpu și Chirtoacă, ”inginerii români” ”l-au racolat” la ”partida unionistă” pe un boxer și zis istoric pe nume Octavian Țîcu. Astfel, l-au relocat în Partidul Unității Naționale (PUN), înființat și condus atunci de ”unionistul” Anatol Șalaru cu ”blagoslovirea” lui Plahotniuc. Vă reamintim că PUN a fost înființat și sub ”protectoratul” lui Traian Băsescu. În urmă cu cîteva zile, dîndu-și, în sfîrșit, seama, ”unionistul” Băsescu, dezamăgit, a declarat că ”s-a cam lămurit ce-i cu unioniștii de la Chișinău”. Normal, căci nu mai are nevoie de votul moldovenilor! Ce vă spuneam mai de mult!?

Noul coronavirus, însă, le-a insuflat unor politicieni români ideea deschiderii unui al doilea ”front electoral”, iar acesta se numește Andrei Năstase. Poate unii își mai amintesc cînd scriam că asupra lui Năstase se lucrează intens. Mă refer la serviciile secrete românești, care au avut grijă să ”impulsioneze” acordarea titlului de ”cetățean de onoare” lui Năstase din partea unor Primării românești. Asta i-a gîdilat bine orgoliul, dar și întrevederile care i-au fost facilitate cu numeroși oficiali de la București. Observați că, începînd cu 1990, Bucureștiul ”a racolat la unionism” numai personaje șantajabile sau, mă rog, cu un trecut imputabil. Serviciile secrete românești, de rînd cu politicienii care-l cultivă, știu bine că Năstase luptă împotriva lui Plahotniuc în numele nașului său de cununie Victor Țopa, așa cum Candu luptă pentru nașul său de cununie Plahotniuc.

Pentru a vă face o imagine și mai clară în ceea ce îl privește pe Năstase și ”antenele” lui de la București, o să vă ofer cîteva extrase dintr-un articol intitulat ”Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul”, care a fost publicat în Adevărul.ro de către jurnalistul român unionist George Damian. Subliniez faptul că articolul lui Damian, în tot întregul lui, este unul de esență unionistă și potrivnic lui Igor Dodon și actualei guvernări. Iată ce scrie publicistul român!

 

Un Bucureşti debusolat în relaţia cu Chişinăul

”…după ce Candu a atras de partea sa mai mulţi deputaţi de la Dodon şi Filip (cumpăraţi cu bani de la Plahotniuc, conform comentariilor şi practicilor de la Chişinău), a apărut oportunitatea ca Maia Sandu şi Andrei Năstase să se alieze cu Candu (a se citi Plahotniuc) ca să-l dea jos pe Igor Dodon. În preambul, Andrei Năstase a fost adus la Bucureşti şi plimbat prin toate ministerele ca un pretendent la scaunul de premier de la Chişinău (…).

Căftănirea lui Andrei Năstase prin cabinetele ministeriale de la Bucureşti indică faptul că acesta beneficiază de sprijin din România în proiectul său de a deveni premier al Republicii Moldova. (…) Admiţînd drept fezabil scenariul de instalare a unui guvern condus de Andrei Năstase la Chişinău vom avea de fapt un guvern instalat cu ajutorul lui Plahotniuc, oligarhul alungat. Şi întrebarea de natură morală rămîne: cît de bun este un guvern instalat cu sprijinul lui Plahotniuc? Ce are de cîştigat România din instalarea unui guvern sprijinit de Plahotniuc şi Ilan Şor (este nevoie şi de voturile deţinute de bancherul responsabil de jaful miliardului, bancher fugit în prezent în Israel)?

Artificiile retorice de la Chişinău au fost preluate şi la Bucureşti: chipurile nu ar fi vorba de o alianţă a lui Andrei Năstase şi Maia Sandu cu oamenii lui Plahotniuc şi Şor, ar fi de fapt o încercare de salvare a Republicii Moldova din faţa unui dezastru epidemiologic; parteneriatul cu oamenii lui Plahotniuc şi Şor nu ar implica obligaţii şi condiţionări. Este o alianţă de care are nevoie Republica Moldova pentru a fi salvată, chiar dacă asta implică o răsturnare a discursului de pînă mai ieri, un parteneriat (care mai mult ca sigur va include şi o anexă secretă) cu duşmanul de ieri. Dimensiunea morală nu are ce căuta în politică, trebuie să găsim calea compromisului, oricît de înjositor ar fi acesta, oricît de în contradicţie cu valorile afirmate pînă mai ieri. (…) Abandonarea moralităţii (…) semnalizează pierderea busolei, ne arată că sîntem conduşi de oameni bătuţi de vînt în toate direcţiile, lipsiţi de un plan şi o concepţie. (…) Andrei Năstase este un debusolat în politică, pendulează între tot felul de extreme bizare, de la declaraţia făcută unui ziarist rus că şi-a luat paşaportul românesc doar ca să poată călători în UE şi că unirea cu România nu reprezintă un proiect, pînă la postări şi declaraţii naţionaliste româneşti. (…)

Problema României este că toate aceste proiecte dezechilibrate ale clasei politice de la Chişinău riscă să le explodeze în faţă celor de la Bucureşti care le girează şi le acordă sprijin doar în baza argumentelor de genul ”morala nu are ce să caute în politică”, ”ăştia sînt oamenii cu care putem discuta la Chişinău”, ”ce putem face altceva?” etc. Deja în ultimii ani România s-a implicat fără să ţină seama de propriile interese, ci doar pentru că aşa a bătut vîntul, în prea multe proiecte falimentare de la Chişinău. În 2015, (…) România l-a sprijinit pe oligarhul Vladimir Plahotniuc. Trebuia stabilizată Republica Moldova, aşa bătea vîntul atunci. În 2019, sub presiunea unei auto-intitulate tabere pro-europene România a trebuit să sprijine guvernul Maia Sandu instalat prin parteneriatul cu socialiştii rusofili ai lui Igor Dodon – din nou, aşa bătea vîntul şi nu mai funcţiona busola de la Bucureşti. Acum a apărut proiectul instalării drept premier a lui Andrei Năstase cu sprijinul lui Plahotniuc (repet, aparent fără să fie luate în calcul eventualele resurse ale lui Igor Dodon), alt proiect imperios necesar, aşa bate vîntul acum. În lipsa unei viziuni, a unui proiect, abandonînd programatic orice urmă de moralitate politică, România riscă să devină parte a prea multe proiecte defectuoase la Chişinău, riscă să fie percepută drept cauză a problemelor Republicii Moldova.” (George Damian)

 

Dar noi despre ce butem capul deja de 25 de ani?! 

Mihai CONŢIU