ANALFABETISMUL AGRESIV AL GUVERNARII

UE, Peter Michalko, Curtea de la Veneţia ori CEDO, instituţii şi oficiali nedemne şi nedemni de Plahotniuc, Candu sau Cebotari

Neobrăzarea, frivolitatea, obscenitatea şi cinismul cu care actualii guvernanţi afirmă că mai sînt proeuropeni au dezmeticit de mult deja UE. După 2009 şi pînă la semnarea Acordurilor de Asociere şi de Liber Schimb dintre UE şi Republica Moldova, instituţiile europene şi oficialii acestora încă se mai autoiluzionau cu falsa convingere că sînt partenerii unei ţări şi ai unor politicieni relativ responsabili faţă de popor. Şi asta indiferent de analfabetismul lor politic pregnant, modalităţile abuzive prin care au preluat Puterea ori complicitatea lor vădită în binecunoscutele mari jafuri naţionale. Europenii, cu bună ştiinţă, au ignorat aceste lacune grave gîndindu-se că monitorizînd „răul” şi negociind cu el o fac întru binele beneficiarului final care trebuia să fie moldoveanul de rînd.

Avem convingerea că această îndelungată răbdare şi aceste concesii cu titlu de excepţie cu guvernarea coruptă de la Chişinău au fost posibile şi din cauza unei susţineri criminale din partea guvernanţilor penali de la Bucureşti. Acum însă Puterea de la Chişinău se află în faţa unei cortine negre pe care UE a fost nevoită să o tragă de-a lungul rîului Prut. Cea mai umilitoare înfrîngere şi punere la punct a actualei guvernări s-a întîmplat în debutul lunii Iulie, cînd Parlamentul European a adoptat o Rezoluţie prin care condamnă Puterea de la Chişinău nu doar pentru nevalidarea alegerilor pentru Primăria Capitalei, ca punct central, ci şi pentru toate celelalte binecunoscute derapaje antidemocratice, corupţie şi abuzuri, sistînd, prin urmare, orice asistenţă macrofinanciară pentru această ţară.

Pentru ca moldovenii să fie îmbătaţi cu apă chioară, să fie ţinuţi în ignoranţă, adică să nu înţeleagă gravitatea acestei, practic, condamnări a guvernării şi izolarea pe termen nedefinit a ţării de întreaga lume, Vladimir Plahotniuc a ordonat demararea stupidului şi falsului proiect naţional Pro Moldova. Peste cîteva luni, vă asigurăm, moldovenii vor simţi chiar sîngeros, pe pielea lor, eşecul acestei Puteri aventuriste care, fără nici un suport economic raţional ori real, promite cele mai spectaculoase creşteri salariale, de pensii şi proiecte de infrastructură ireale şi valabile doar în context electoral. Îndepărtîndu-se cu brutalitate şi de UE, şi de Rusia doar pentru ca Plahotniuc să-şi păstreze controlul absolut asupra acestui stat, actuala Putere este sortită pieirii. Altcuiva îi este menit să pună în practică un real proiect Pro Moldova, iar acesta ar putea fi Igor Dodon, care nici pe departe nu este atît de antieuropean ca Plahotniuc.

Cînd Dodon, de exemplu, vorbeşte despre necesitatea unor bune relaţii cu Rusia, tot în aceeaşi termeni se exprimă şi faţă de UE. Faptic, Dodon nu a sfidat niciodată UE, iar aici ne referim la „celebrele” deziderate – valori, norme, principii - invocate, pe timpuri de Mihai Ghimpu, pe cînd actualii guvernanţi şi-au permis efectiv să scuipe pe absolut toate recomandările binevoitoare ale Bruxellesului, ale căror beneficiari ar fi fost moldovenii.

Problemele grave cu care se confruntă Plahotniuc şi armata lui de susţinători cointeresaţi în izolarea ţării constau în aceea că îşi imaginează că nu mai au nimic de învăţat de la nimeni. Că restul lumii, Vestul şi Estul, trebuie să se subordoneze ori să se plieze pe rigorile politice, sociale, economice şi de clan mafiot instituite de ei de pe principii autoritariste şi „atotştiutoare”. Dacă politicienii occidentali şi cei ruşi au propriile lor modele politice care i-au precedat, au armate de politologi străluciţi de care ascultă, politicienii analfabeţi din guvernarea de la Chişinău îşi imaginează că hazardul care i-a adus la Putere i-a şi înzestrat, simultan, cu priceperea de a administra ţara cu aceeaşi abilitate cu care, pînă mai ieri, conduceau un tractor ori vindeau pătrunjel în piaţă. Ei cred că, pentru a părea politicieni sobri, e suficient să înveţe pe de rost cîteva citate de pe Facebook şi să le rostească în faţa camerelor de luat vederi ale posturilor de televiziune. E drept, unii dintre ei citesc şi cărţi serioase, numai că moralmente aceasta nu-i mai ajută la nimic. Sînt ciorupţi şi punctum.

O altă mare frustrare nemărturisită a actualilor guvernanţi este aceea că occidentalii pe care i-au sfidat doresc mai mult decît ei binele moldovenilor, acesta fiind un alt motiv pentru care au fătat proiectul înşelător Pro Moldova. În final, vă ofer un exemplu despre cît de nătîngi, aroganţi şi plini de prostie şi suficienţă sînt actualii guvernanţi, iar aici o să fie vorba despre două constatări/declaraţii făcute de către ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la postul de televiziune ProTV Chişinău, şi „replica genială” a „marelui politician” Vladimir Cebotari, vicepreşedintele Partidului Democrat.

Peter Michalko: „Voinţa cetăţenilor din Chişinău nu este respectată. Chişinăul nu are primarul pe care şi l-a ales”. „…modificarea Constituţiei, care ar aduce şi mai multă independenţă judecătorilor, nu a fost adoptată şi acest proces se stagnează în Parlament. Este altă lege care este în proces de adoptare care este în Parlament. Dintotdeauna UE spune că aceste schimbări trebuie făcute pentru că ele sînt pentru cetăţeni”. „Judecătorii trebuie să aplice legislaţia existentă pentru protecţia cetăţenilor. Ca să nu vedem aceste excese de folosire a arestării preventive, care este în multe documente şi din partea organizaţiilor internaţionale caracterizată ca una excesivă”, Despre ancheta privind frauda bancară, oficialul european spune că autorităţile UE aşteaptă ca aceasta să fie dusă pînă la capăt, ca banii să fie recuperaţi, iar cei responsabili de furt să fie puşi după gratii: „Acest lucru este în mîinile Procuraturii, a Agenţiei specializate şi, în cazul dosarelor care sînt în derulare, este şi domeniul Justiţiei”.

„Băi, ce fraier, ce incompetent este şi Michalko ăsta!”, şi-or fi spus, în cor, Plahotniuc şi „experţii” lui, motiv pentru care l-au trimis la înaintare, cu o replică „profesionistă”, pe vicepreşedintele Partidului Democrat, Vladimir Cebotari, în emisiunea „Important” de la TVC21, dar în care să se refere numai la afirmaţiile privind nevalidarea alegerilor locale din Municipiul Chişinău, căci alelalte sînt „fleacuri”.

Vladimir Cebotari: „Hai să-l întrebăm deschis (pe Michalko; nota aut.). Sugeraţi-ne nouă, Partidului Democrat, Parlamentului şi Guvernului Republicii Moldova concret ce trebuie să facem. Puneţi pe foaie concret paşii care vor duce la corectarea situaţiei legate de nevalidarea alegerilor locale din Municipiul Chişinău. Şi noi vom face, astfel încît să respectăm toate valorile, regulile, legile. Sugeraţi-ne pentru că noi nu ştim cum să facem. Noi ne considerăm destul de buni, dar în cazul acesta...”

Ca să înţelegeţi mai bine slugărnicia politică a lui Cebotari, vă explicăm noi ce se ascunde în spatele acestei replici provocatoare a vasalului politic al lui Plahotniuc. Neştiinţa de carte ori slugărnicia obsesivă îl împiedică să înţeleagă situaţia ridicolă de mafiot de ocazie în care se plasează. Să remarcăm că discursul oficialului european este unul diplomatic, sugestiv şi uşor de descifrat de orice politician cu puţină ştiinţă de carte. Cebotari, recurgînd la un tupeu rural moldovenesc, se preface că nu ştie că Michalko ŞTIE că nevalidarea alegerilor locale din Chişinău a fost ordonată de Plahotniuc, dar ştiind că ŞTIE, vrea să-l provoace ca, nediplomatic, să declare ori să-l acuze pe Plahotniuc că este autorul acestei comenzi politice înfăptuite prin intermediul unei Justiţii servile lui.

Acum înţelegeţi de ce am dreptate cînd acuz analfabetismul agresiv al unei guvernări care-şi imaginează că poate da lecţii întregii lumi, pentru care UE, Peter Michalko, Curtea de la Veneţia, CEDO, alte instituţii şi oficiali europeni sînt nedemne şi nedemni de Plahotniuc, Candu sau Cebotari?

Mihai CONŢIU