ANA GUTU, SECRETAR DE STAT IN DRRM, O ”REVANSA” A UNIONISMULUI DE LA BUCURESTI

În perspective electorale, PUN, Țîcu, Șalaru și restul echipei scapă de grijile finanțării?

Este foarte clar că cei de la București care au în custodie ”Dosarul Republica Moldova” nu-și vor recunoaște niciodată eșecul penibil, dar dăunător pentru moldoveni, în tentativa lor de a controla în totalitate Republica Moldova, începînd cu anul 2009 și terminînd cu fuga lui Vladimir Plahotniuc, protejat de București la cel mai înalt nivel politic și cel al serviciilor secrete române, împotriva populației acestei țări.

Eșecul României în această chestiune a fost cu atît mai dezonorant cu cît toate reprezentanțele diplomatice străine de la București au constatat, fără echivoc, că au fost dezinformate grosolan în absolut tot ceea ce ține de adevăratele realități din Republica Moldova. Asta pentru că Bucureștiul oficial a fost complicele oligarhului care a uzurpat puterea de Stat în cel mai brutal mod cu putință. Finanțare de către București a unionismului de aici a fost o uriașă ”spălătorie de bani negri”, iar asta în spatele sau pe fondul inevitabilelor conflicte identitare declanșate prin cele mai agresive metode. Toate aceste nelegiuiri la nivel de Stat nu vor fi recunoscute niciodată de către București, dată fiind importanța celor implicați.

După înfrîngerea lui Plahotniuc, căruia Bucureștiul i-a încredințat și ”administrarea curentului unionist”, după ce Președintele Igor Dodon și socialiștii ”nu au putut fi convinși” să se alieze cu Plahotniuc pentru a-l păstra la Putere, după ce responsabilii români au pierdut controlul informativ asupra Statului Republica Moldova, oficialii/neoficialii români au resuscitat alte două fronturi de luptă împotriva Statului moldovenesc de astăzi.

Primul este un front strict politic de luptă, iar asta prin reinventarea unionismului sub steagul Partidului Unității Naționale (PUN). Pentru ca să se șteargă urmele lăsate de Plahotniuc în acest partid, s-a decis înlocuirea lui Anatol Șalaru cu Octavian Țîcu la președinția acestei formațiuni, pe care ”l-au racolat/capacitat” din tabăra lui Andrei Năstase. Rolul distribuit PUN este acela de a convinge că este singurul partid cu adevărat unionist, că ”singura lui datorie națională” (alți așa-ziși salvatori chemați de destin!) ar fi ”eliberarea țării” de sub guvernarea socialiștilor și înfrîngerea lui Dodon în alegerile prezidențiale.

Al doilea front este ceva mai extins. Pe lîngă PUN, sînt vizate o serie de instituții mediatice, comentatori politici dornici să fie salarizați ”la unionism”, racolarea de noi politicieni sub steag unionist, poziții critice exprimate de la Bruxelles de către eurodeputați din România, ”cunoscători nevoie-mare ai realităților de aici”, și altele, totul în scopul diabolizării lui Dodon și a guvernării actuale. Aceste lucruri au început deja să se desfășoare într-o manieră atît de manipulantă încît se observă limpede că intenția e ca moldovenii să uite de răul pricinuit de Plahotniuc, de cît a furat țara, iar Justiția să închidă ochii față de Sistemul mafiot al lui Plahotniuc care este încă funcțional. Uitați-vă numai cum continuă să-i umilească pe moldoveni prin intermediul subalternului său fugar Ilan Șor!

În acest sens, este suficient să observăm cum se încearcă victimizarea lui Viorel Morari, fostul șef al Procuraturii Anticorupție. Acest Morari este cercetat pentru implicarea în ”protejarea furtului miliardului” și altele. Cu toate acestea, Morari, un locotenent de nădejde al lui Plahotniuc”, cu o familie multimilionară în euro, ”se declară nevinovat și persecutat politic”.

Dacă era vorba doar de mînă românească în complicitate cu Plahotniuc, înțelegeam, dar este de-a dreptul revoltător cînd chiar șeful Delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, după reținerea lui Morari, crede că ”semnalul care este dat societății și care este observat în interiorul Procuraturii este foarte îngrijorător. În particular, s-a referit la arestarea fostului șef al Procuraturii Anticorupție.

Să nu știe oficialul european cine este în realitate Morari, că a fost ”bîta” lui Plahotniuc din Procuratura Anticorupție împotriva tuturor celor cărora dorea să le preia afacerile? Dar de ce nu se întreabă cum a fost posibil ca acesta și familia lui să aibă averi de milioane de dolari, iar asta în calitate de ”locotenent al lui Plahotniuc în Procuratura Anticorupție? Oficialul european mai că nu ne spune că îl crede pe Morari cînd acuză că ”este persecutat politic”!

Dar să revenim la unionism și România complice cu Plahotniuc! Parcă deloc ”a mirare”, Ana Guțu, vicepreședinte al Partidului Unității Naționale (PUN), a fost numită în funcția de secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova (DRRM) de către prim-ministrul României, Ludovic Orban. Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova este o structură din cadrul Secretariatului General al Guvernului de la București, fiind creată în Noiembrie 2019, la inițiativa premierul român Ludovic Orban.

„Sper ca această numire să fie în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova, nu doar al unioniștilor. Îmi doresc ca, pe viitor, această cooperare să ia avînt și să apropiem unirea politică a acestor două state românești. Între timp, voi contribui plenar la proiecte pragmatice pentru binele tuturor”, a declara Ana Guțu într-o conferință de presă. „În virtutea acestei numiri, mă văd obligată să îmi declin toate atribuțiile în partid pe perioada exercitării mandatului”, a adăugat ea.

În situația dată, ținînd seamă de perspectivele electorale prezidențiale, luînd în calcul chiar și alegeri parlamentare anticipate, în contextul dorinței de ”revanșă unionistă” a Bucureștiului și de a se răzbuna pe Igor Dodon, adversarul numărul unu al lui Plahotniuc, ne întrebăm, cu naturalețe, dacă PUN, Țîcu, Șalaru și restul echipei scapă de grijile finanțărilor viitoare?

Rămîne să vedem cît vor activa DRRM și Ana Guțu ”în beneficiul cetățenilor Republicii Moldova” și cît în cel strict al unioniștilor! Ca și pînă acum, nu?

Mihai CONȚIU