AMBII PARINTI CARE CRESC CEL PUTIN PATRU COPII VOR FI ASIGURATI MEDICAL

Ambii părinți, inclusiv cei adoptivi, care cresc cel puțin patru copii, vor beneficia, la opțiunea acestora, de statut de persoană asigurată în sistemul Asigurărilor Obligatorii de Asistență Medicală (AOAM). Parlamentul a aprobat, în ședința de joi, 27 februarie, proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală.

Proiectul de modificare specifică că de statut de persoană asigurată în sistemul AOAM va beneficia părintele, inclusiv adoptiv, care exercită în mod efectiv creșterea și educarea a patru și mai mulți copii, pentru perioada în care cel puțin un copil are vîrsta de pînă la 18 ani. Documentele justificative care confirmă faptul că părintele exercită în mod efectiv creșterea și educarea copiilor vor fi eliberate de către structurile teritoriale de asistență socială.

Anterior Curtea Constituțională a emis o hotărîre prin care a remarcat faptul că un tată poate să se implice în creșterea copiilor, în același mod ca o mamă. Astfel, proiectul de lege pentru modificarea articolului 4 din Legea cu privire la asigurarea obligatorie de asistență medicală vine, inclusiv, să racordeze aceasta la prevederile constituționale și să excludă discriminarea existentă anterior.

Sursa: IPN