AMBASADORUL SUA, INTREVEDERI CU LIDERII POLITICI

Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău, Dereck J. Hogan, a avut astăzi mai multe întrevederi separate cu liderii de la Chişinău. Excelenţa Sa s-a întîlnit cu preşedintele Igor Dodon, prim-ministrul Maia Sandu, preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, şi cu ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

Discuțiile cu oficialul american au vizat realităţile politice din Moldova, inclusiv incidentele din această dimineață de la sediul direcției a șasea a Inspectoratului Național de Investigații, spune ministrul Afacerilor Interne, Andrei Năstase.

„L-am informat pe domnul ambasador şi despre persecuţiile la care sînt supuşi poliţiştii care au hotărît să respecte Constituţia. Pentru că mai presus de Constituţie nu poate fi niciun ministru, nu poate fi nicio Curte, indiferent de cum se cheamă ea şi mai puţin nu poate fi o Curte de buzunar, o Curte formată din membrii de partid ai lui Plahotniuc, din naşii lui, din consilierii lui de odinioară şi am fost foarte bine înţeles de excelenţa sa”, a declarat Andrei Năstase.

„Mesajele domnului Hogan au fost încurajatoare. Ne-a spus că statul de drept, democraţia, libertăţile, drepturile omului sînt prioritare pentru ei”, a adăugat ministrul de Interne.

Ambasadorul Hogan şi preşedintele Dodon au discutat despre situația politică din Moldova și despre posibile scenarii, se arată într-un comunicat plasat pe site-ul preşedinţiei. Şi Zinaida Greceanîi s-a întîlnit cu oficialul american.

În cadrul întrevederii, președintele Parlamentului a menționat că transmiterea pașnică a puterii este soluția pentru a depăși situația de criză din țară, iar Dereck J. Hogan a apreciat funcționalitatea legislativului. Ambasadorul Statelor Unite a avut o întrevedere separată şi cu prim-ministrul Maia Sandu.