AMBASADORUL SUA DESPRE OPORTUNITĂŢILE REGLEMENTĂRII CONFLICTULUI TRANSNISTREAN

Statele Unite ale Americii susţin ideia acordării unui statut special regiunii transistrene în cadrul integrităţii teriroriale a Republicii Moldova. Declaraţia a fost făcută luni seara de către ambasadorul SUA la Chişinău, William Moser, în cadrul emisiunii „Fabrika” de la postul „Publika TV”.

Diplomatul american a opinat că la moment ar exista mai multe şanse în soluţionarea diferentul transnistrean pe această cale, în condiţiile în care şi Federaţia Rusă şi-ar dori acelaşi lucru şi susţine că nu are pretenţii teritoriale în stînga Nistrului. Potrivit lui Moser, există mai multe divergenţe în declaraţiile şi acţiunile liderilor din Tiraspol şi ale celor de la Kremlin, fapt ce denotă că Moscova nu ar contola totalmente administraţia separatistă de pe Nistru. Precizarea a fost făcută în contextul unei declaraţii recente a liderului autoproclamatei republici, Evgheni Şevciuk, care îşi doreşte un „divorţ civilizat” de Republica Moldova.

William Moser a mai spus că semnarea acordurilor de asociere şi a celui de liber schimb cu Uniunea Europeană ar contribui în mare măsură la soluţionarea diferendului transistrean. „În condiţiile cînd 50 la sută din exporturile din regiunea transistreană sînt îndreptate spre piaţa din Vest, sînt sigur că locuitorii din stînga Nistrului se vor integra în Republica Moldova”, a afirmat diplomatul.

Şeful diplomaţie americane la Chişinău s-a pronunţat ferm pentru reluarea urgentă a monitorizării de către OSCE a teritoriului transistrean, acţiunea fiind suspendată în octombrie 2013 de către Tiraspol. „Conflictele îngheţate nu sînt chiar atît de îngheţate şi oricînd pot genera noi conflicte. Noi nu putem permite conflictului să exalteze, iar în acest sens monitorizarea Transnistriei de către OSCE este necesară”, a spus diplomatul.

Sursa: IPN