AMBASADORUL RUSIEI LA CHISINAU A FELICITAT MOLDOVENII CU PRILEJUL ZILEI VICTORIEI

Diplomatul rus a reamintit că 250 de mii de moldoveni au fost decorați cu ordine și medalii, iar 22 de persoane s-au învrednicit de titlul „Erou al Uniunii Sovietice”. În timpul războiului, republica a pierdut un sfert din populație.

Pe adresa redacției Sputnik Moldova a ajuns mesajul de felicitare al ambasadorului rus în Republica Moldova, Oleg Vasnețov, cu prilejul Zilei Victoriei. 

Iată textul integral al felicitării: 

„Stimați locuitori ai Republicii Moldova, Dragi veterani, Vă felicit din tot sufletul cu Ziua Victoriei! 9 mai este una dintre cele mai remarcabile și memorabile date din istoria mondială și o zi sfîntă pentru poporul rus și cel moldovenesc. Acum 75 de ani s-a încheiat cel mai sîngeros război din istoria civilizației noastre, care a provocat zeci de milioane de victime și care a cauzat mari dureri și suferințe întregii omeniri.

Astăzi ne închinăm în fața apărătorilor pămîntului nostru natal, care au zdrobit nazismul.

Eroii noștri au așteptat această Victorie cinci ani – au luptat și au muncit, au acoperit cu pieptul lor camarazii, au rezistat dîrz în focarul bătăliilor din timpul Marelui Război pentru Apărarea Patriei.

Datorită unei voințe extraordinare de care au dat dovadă și unității indistructibile au rezistat și au învins.

Dragi veterani!

Sînteți o generație minunată de oameni, care cu demnitate au săvîrșit acte de mare curaj, dăruindu-ne nouă viață și libertate. Participanți și martori ai marii sărbători, continuați să ne inspirați să muncim pentru tot ce reprezintă adevăratele valori – Patria, familia, viitorul copiilor și nepoților, iar tradițiile frăției de arme trăiesc și pînă în prezent și reprezintă un exemplu de cooperare în numele păcii și dreptății. Vă mulțumim!

Stimați prieteni!

În Moldova, ca și la noi în Rusia, Ziua Victoriei este cu adevărat o sărbătoare a întregului popor. Aici continuă să fie cinstite faptele de curaj ale ostașilor și muncitorilor din spatele frontului, se păstrează în memorie evenimentele acelor ani teribili, sînt restabilite memorialele și sînt îngrijite mormintele soldaților.

Nu e deloc întîmplător: peste 400 de mii de soldați de pe pămînt moldovenesc au luptat cu curaj și demnitate în rîndurile Armatei Roșii, 250 de mii de moldoveni au fost decorați cu ordine și medalii, iar 22 de persoane au primit titlul de Erou al Uniunii Sovietice. În perioada războiului, republica a pierdut peste un sfert din populație.

Iată de ce datoria noastră comună constă în păstrarea în memorie a vitejiei ostașilor care și-au dat viața pentru viețile altora, a tuturor soldaților noștri și luptători curajoși din cel de-al Doilea Front, a aportului lor la Victoria statelor din coaliția antihitleristă.

Vom continua să păstrăm și vom apăra ferm adevărul istoric despre evenimentele din Marele Răzvboi pentru Apărarea Patriei, vom onora și vom transmite din generație în generație amintirea despre lecțiile și victimele ei, vom lupta cu falsificarea faptelor istorice și cu orice glorificare a complicilor fascismului. În același timp, noi nu am separat niciodată Victoria în a noastră și cea străină. Eroismul tuturor ostașilor coaliției antihitleriste este de neprețuit.

Dragi prieteni!

Astăzi lumea se află în fața unei alte amenințări – răspîndirea unei boli periculoase. Avînd în memorie lecțiile istoriei noastre comune, trebuie să ne unim din nou și să rezistăm în lupta cu un inamic invizibil, însă serios, să ne apărăm familiile noastre și, îndeosebi, persoanele în vîrstă. Desigur, pandemia a provocat niște schimbări în planurile de a marca solemn Ziua Victoriei.

O vom face neapărat. La Moscova pe 9 mai va avea loc o paradă aviatică în Piața Roșie, iar noi vom mărșălui împreună în rîndurile Regimentului Nemuritor în august, atunci cînd vom marca 76 de ani de la eliberarea Moldovei de ocupanții fasciști.

Dragi prieteni!

În această zi luminoasă le doresc veteranilor noștri învingători sănătate și mulți ani înainte, iar poporului frățesc moldovenesc – pace, bună înțelegere și prosperitate!

Felicitări cu Ziua Marii Victorii!

Sursa: sputnik.md