AMBASADORUL PIRKKA TAPIOLA: ACUM ÎNCEPE MUNCA ADEVĂRATĂ PENTRU REPUBLICA MOLDOVA

După realizările obţinute în acest an – liberalizarea regimului de vize şi semnarea Acordului de Asociere cu UE – pentru Republica Moldova începe o nouă etapă. De acum încolo, începe munca adevărată, implementarea reformelor şi realizarea condiţiilor stipulate în documentul încheiat. Declaraţiile au fost făcute de către şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola, la Forumul anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană a Republicii Moldova.

„UE nu înseamnă blocade. UE înseamnă abilitare, reforme adevărate. Noi ne-am dori să vedem mai multe investiţii aici, ne-am dori să vedem mai multe locuri de muncă pentru cetăţenii Republicii Moldova, mai multe progrese în lupta cu corupţia, în reforma sistemului judecătoresc. Deci, multe rămîn de făcut”, a spus ambasadorul european, menţionînd că mesajele transmise cetăţenilor trebuie să fie realiste, despre lucrul care stă în faţă. Totul este în mîinile Moldovei, cetăţenii şi autorităţile trebuie să-şi asume controlul asupra destinului. „UE oferă acces la piaţă în schimbul reformelor. Toţi trebuie să se conducă de aceleaşi standarde, de care se conduc şi companiile europene”, a subliniat diplomatul.

Schimbările vor dura în timp, de aceea UE a acceptat ca piaţa moldovenească să se deschidă treptat pentru produsele europene. „UE doreşte ca Republica Moldova să fie o ţară prosperă, bogată şi cu un viitor bun. Acordul de Asociere presupune o schimbare a societăţii de sus în jos şi de jos în sus. Aceasta înseamnă o societatea responsabilă”, a spus Pirkka Tapiola. Oficialul s-a referit şi la dezvoltarea regiunilor, menţionînd în context că UE va spori volumul de asistenţă pentru Găgăuzia, dar şi pentru Taraclia (populată preponderent de etnici bulgari).

Forumul anual de Dezbateri pe Integrarea Europeană, ediţia a doua, a fost organizat la 16 septembrie, de către Asociaţia pentru Politică Externă (APE), Friedrich-Ebert-Stiftung (FES), în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene (MAEIE). În cadrul evenimentului au fost discutate subiectele privind priorităţile şi provocările de viitor în contextul semnării Acordului de Asociere cu UE, reformele în justiţie şi lupta cu corupţia, independenţa mass-media etc.

Sursa: IPN