AMATORISMUL DIN VIAŢA PARTIDELOR POLITICE

Construcţii improvizate, nepregătite să guverneze eficient

Autor: Mihai CONŢIU

Cînd privesc spre partidele din Republica Moldova, involuntar, fac comparaţie cu modesta mea experienţă din cadrul PNŢCD din Bucureşti, la începutul anilor ’90. Am fost printre primii care s-au înscris în acest partid şi am optat pentru a face activism prin ţară, în special în zonele ostile, cele miniere.

Ei bine, deşi eram partid de Opoziţie, de rînd cu PNL şi Partidul Social-Democrat, de altfel singurele partide reale pe acest segment în raport cu neocomuniştii conduşi de Ion Iliescu, partidul era astfel organizat de către Seniorul Corneliu Coposu încît putea guverna cu eficienţă în absolut toate domeniile ce le presupune conducerea unei ţări.

Astfel, în cadrul partidului funcţionau din plin, elaborau proiecte şi concepte departamente sau comisii pentru Finanţe, Industrie, Agricultură, Educaţie, Armată, Interne, Cultură, Sport, Sănătate etc., ca să amintesc doar cîteva dintre ele. Este suficient să-i amintesc pe unii ca regretaţii Radu Vasile, ex-premier al României, fost profesor de istoria economiei la ASE, Mircea Ciumara, fost ministru de Finanţe, al Industriei şi Comerţului, şi mulţi alţii. În vîrful echipei politice, lîngă Coposu, se aflau Ion Raţiu, Ion Diaconescu, poetul Ioan Alexandru, acad. Gabriel Ţepelea, prinţul Şerban Ghica etc.

După moartea  lui Coposu, pe data de 11 noiembrie 1995, şi după aventura guvernării, în cadrul Convenţiei Democrate din România, acest partid a fost decimat constant de către securiştii vechi şi noi din subordinea lui Ion Iliescu, dar nu despre asta este vorba ci, aşa cum începusem, despre modul ireproşabil în care se poate organiza un partid care doreşte să cîştige puterea. Există în Republica Moldova un partid care să funcţioneze atît de eficient şi în perspectivă?

Partidele moldoveneşti şi „ofertele lor umane”

Aici există doar sedii, biroul şefului, secretarei, juristului, adjuncţilor şi, obligatoriu, sala de conferinţe. N-am văzut la nici un sediu al vreunui partid de aici birouri pe uşa cărora să scrie Departamentul Economic, Finanţe, Agricultură, Sănătate, Educaţie etc. A, pentru că este la modă, partidele mai au şi nişte clone numite organizaţii de tineret şi de femei! Aici există doar „şeful-partid”, finanţatorul şi atît!!!

Scriu despre toate aceste lucruri după ce tot văd cu ce fel de lume pestriţă vin unele partide în Parlament sau prin consiliile locale. „Partidul-Ghimpu”, „Partidul-Dodon”, „Partidul-Plahotniuc” etc. strălucesc în acest domeniu, dovedind din plin că sunt partide improvizate, dar nu numai de ei este vorba. În ultimă instanţă, avem de-a face cu o bătaie de joc faţă de popor. Liderii unor astfel de partide promovează „activismul cotizant” de campanie, nu profesionalismul, sau oameni aleşi la întîmplare, ca să completeze listele pentru alegeri.

„Partidul-Dodon”, de exemplu, a făcut-o deputată în Parlament pe o anume Marina Radvan, căreia i s-a dus buhul în spaţiu virtual după ce-şi afişase, anterior, un anunţ în care spunea că face sex pentru mîncare. Acum face politică pentru mîncare, fiind, ţineţi-vă bine!, membră în Comisia cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media. Cum se poate pronunţa în privinţa culturii, educaţiei, cercetării sau mass-media o aventurieră politică vorbitoare de limbă rusă, nu şi a limbii statului căruia îi este cetăţean?

Tot din această Comisie, în calitate de membru, din partea „Partidului-Plahotniuc”, mai face parte şi sportivul Constantin Țuțu, care ar avea probleme penale, dar de care are şanse serioase să scape. Vă daţi seama cine a ajuns să păstorească, în Parlament, cultura, educația, cercetarea, sau mass-media? Dar asta nu-i tot! Citiţi mai departe!

Haideţi să ne amuzăm amar, pe piele noastră!

În Comisia juridică, numiri şi imunităţi, în calitate de secretar, din partea PSRM, a fost numită Alla Dolinţă, de meserie contabil. Ce legături pot fi între pregătirea de contabil şi atribuţiile necesare în această Comisie – cred că nici măcar doamna în cauză habar nu are! La fel de bizară mi se pare prezenţa în această comisie a economistului Vladimir Plahotniuc. Putem doar bănui ce caută tocmai în Comisia juridică, numiri şi imunităţi economistul şi omul de afaceri Plahotniuc…!

În Comisia economie, buget şi finanţe, la fel de contradictoriu, îl găsim, în calitate de vicepreşedinte, din partea PD, pe inginerul mecanic Pavel Filip şi pe farmacologul Valentina Buliga, precum şi pe inginerul comunist Alexandr Bannicov. Cele mai „tari” şi „în dorul leliţei” prezenţe în această Comisie sunt cele ale diplomaţilor Iurie Leancă şi Chiril Lucinschi. Diplomaţi în Economie, Buget şi Finanţe!?! Asta numai în Moldova se poate, chiar dacă, să zicem, Leancă a fost numit formal, să încarce lista, în cazul în care va fi investit premier!

La fel de flagrante şi băşcălioase mi se par şi prezenţele din sobra şi responsabila la maxim Comisie de securitate naţională, apărare şi ordine publică! Astfel, aici, în calitate de secretar din partea PLDM, a fost numit un fizician, Victor Roşca. Poate că are legătură cu apărarea industriei fizice nucleare a Moldovei şi noi nu ştim! E drept că Roşca are caracter de inchizitor, aşa că poate se potriveşte! La fel de alandala, printre membrii acestei Comisii îi mai găsim ascunşi, din partea PD, pe istoricul Monica Babuc şi economistul Constantin Botnari, dar şi pe inginerii mecanici Anatolie Gorilă, din partea PCRM, şi Anatolie Labuneţ de la PSRM.

Mecanici, fizicieni, istorici şi economişti în securitatea naţională şi apărarea ordinii publice!!!

Dar să vedeţi ce prezenţe găsim şi la una dintre comisiile parlamentare de mare responsabilitate, la Comisia politică externă şi integrare europeană! Vicepreşedinte a fost numit un istoric, Sergiu Stati, de la comunişti, un antieuropean vehement. Tot de la PCRM, printre membrii acestei Comisii se mai găseşte şi Violeta Ivanov, inginer de profesie, dar în a cărei prezentare mai apare şi calitatea de diplomat. Dacă eu nu am auzit sau văzut, asta nu înseamnă că nu o fi şi aşa!

Din Comisia politică externă şi integrare europeană mai face parte şi socialistul Bogdan Ţîrdea, care, de profesie, este lector universitar şi politolog. Abia aştept să văd cum lucrează Bogdan pentru integrarea europeană a ţării, dar poate şi în politica externă strict în raport cu Uniunea Vamală!

Tot în această Comisie, avem şi o prezenţă liberală, un profesor şi administrator la “Optimal-Impex” S.R.L, Ion Apostol, precum şi pe Mihai Ghimpu. Condoleanţe anticipate aceste Comisii!

Printre prezenţele nelalocul lor din Comisia drepturile omului şi relaţii interetnice, îl găsim pe medicul liberal Mihai Moldovanu, ca vicepreşedinte, şi pe inginerul Eduard Smirnov de la PSRM. Cred că aceştia sunt specialişti în drepturile omului şi relaţii interetnice la fel cu sunt eu în sinologie!

Numiri aberante găsim şi în Comisia administraţia publică, dezvoltare regională, mediu şi schimbări climatice, din care fac parte pedagogul Iurie Ţap, de la PLDM, medicul Anatolie Şalaru de la PL şi inginerul mecanic Oleg Lipschii de la PSRM. Mamă, mamă, ce „schimbări climatice” vor produce Şalaru şi Lipschii în această Comisie! Aici, însă, miroase a bani mulţi, iar Şalaru ştie ce ştie!

Tot cu susul în jos este şi desemnarea medicului chirurg Vladimir Hotineanu, de la PLDM, în funcţie de preşedinte al Comisiei de cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media! Probabil că Hotineanu va fi nevoit să se ocupe şi de tatuajele lui Ţuţu şi Radvan!

Încercaţi să nu rîdeţi prea tare cînd veţi citi că, la Comisia agricultură şi industrie alimentară, a fost numit preşedinte medicul veterinar Radu Mudreac, din „rezerva de cadre de specialişti” a PSRM, secretar este inginerul cadastral comunist Petru Porcescu, iar printre membri îi găsim pe campionul olimpic la canoe Nicolae Juravschi, de la PLDM, şi pe pedagogul Demian Caraseni de la PD! Chiar crede cineva că are vreunul dintre ei vreo legătură cu profilul acestei Comisii?

Şi la Comisia protecţie socială, sănătate şi familie găsim un inginer comunist, pe Vasile Panciuc, dar şi pe o doamnă din partea PSRM, Elena Hrenova, care m-a lăsat mască atunci cînd, în rubrica privitoare la profesia sa, am aflată că este de meserie organizator! Ce-o mai fi însemnînd şi asta…!?! Oe lîngă asta, mai este şi, preşedintele Asociaţiei Obşteşti “Echitate”.

Păi cum să meargă bine lucrurile în Moldova?

Oameni buni, toţi aceşti inşi buni la toate nominalizaţi mai sus examinează şi avizează proiecte de legi în Comisiile lor. Este vorba despre proiecte, iniţiative legislative care se transformă în legi, pentru că, o dată avizate de „specialiştii din Comisii”, buticarii, fabricanţii de samagon şi vînzătorii de păsări din Parlament le votează.

Îşi imaginează cineva că există printre cei nominalizaţi vreunul capabil să treacă un examen serios care să le ateste cunoştinţele şi responsabilităţile în domeniile respective? Sigur că nu! Ce înseamnă asta, la urma urmei? Înţelegem că ei nu sunt nimic altceva decît nişte mîini ridicate la ordinul şefilor de partide, la fel ca şi restul deputaţilor din Parlament. Dacă nu se pricep la legislaţia din domeniile respective, nu ştiu s-o interpreteze şi reinterpreteze, să vină cu propriile lor rectificări sau adăugări, ei votează, în Comisii, legi care le vin gata făcute, consensual, de către liderii majorităţii parlamentare.

Ei sunt doar nişte figuranţi pentru că nu decid şi gîndesc nimic, aşa cum ar trebui să se întîmple într-un Parlament cu adevărat democratic. Mai mult decît atît, aceşti figuranţi fac călătorii costisitoare, în străinătate, pe cheltuieli bugetare, în perioada mandatului, pentru documentări, schimburi de experienţe, conferinţe sau simpozioane internaţionale de specialitate etc. Astfel, Parlamentul Moldovei îi transformă în nişte turişti, pe banii statului, care se deplasează în străinătate ca exponenţi ai unor domenii pe care nu le pricep nici cît negru sub unghie! Atunci mai are rost să ne întrebăm de ce lucrurile merg atît de prost în această ţară?

Şi cînd ne gîndim că, în Occident, avem tineri moldoveni care, luaţi cîte unul, pe fiecare domeniu în parte, sunt mai pregătiţi de o mie de ori decît toţi membrii acestor Comisii luaţi la un loc…

Mai citiţi încă o dată cine şi din ce Comisie face parte şi veţi înţelege care-s foloasele de pe urma partidelor! Ce să ne mai mire dacă în fruntea Guvernului se doreşte investirea lui Iurie Leancă, care este doar diplomat!?