ALIMENTE CARE SCAD TENSIUNEA ARTERIALĂ

Anumite alimente sînt adevărate remedii naturale care scad tensiunea arterială şi reduc stresul. Ţi-am pregătit mai jos o listă cu alimentele care scad tensiunea arterială şi care previn apariţia altor afecţiuni. Hipertensiunea arterială se caracterizează prin creşterea presiunii sîngelului la nivelul pereţilor vaselor arteriale. Pentru a scădea tensiunea arterială în mod normal, încearcă să introduci în dietă alimentele de mai jos:

Peşte

Dr. Liz Applegate, un expert în domeniul nutriţiei şi fitnessului, spune că printre alimentele benefice pentru sănătatea inimii se numără scoicile şi somonul. Acestea sînt sărace în grăsimi şi calorii şi bogate în acizi graşi omega 3. Somonul este bogat în grăsimi mononesaturate şi calciu şi reduce riscul de atac de cord, scrie naturalnews.com.

Peştele proaspăt şi fructele de mare sînt bogate în acizi graşi omega 3, grăsimi mononesaturate şi calciu care sînt de ajutor în reducerea riscului de atac de cord şi prevenirea bolilor cardiovasculare.

Somonul la cuptor cu legume este o alegere potrivită pentru o masă uşoară şi hrănitoare.

Ulei de măsline

Studiile realizate pe femeile care aveau hipertensiune arterială şi care au inclus în dietă, timp de o lună, uleiul de măsline, au arătat o reducere semnificativă a nivelului tensiunii arteriale.

Lactate

Cercetările indică faptul că persoanele care consumă cu regularitate alimente bogate în calciu şi potasiu (în special brînzeturi) nu au probleme cu tensiunea arterială. Important este să nu mănînci brînză alături de prăjeli (cartofi prăjiţi).

Legume

Porumbul este o sursă excelentă de acid folic şi vitamina D care protejează arterele şi previne ateroscleroza. Ceapa previne deteriorarea vaselor de sînge, iar roşiile sînt bogate în licopen, un antioxidant puternic care aduce beneficii sănătăţii.

Usturoiul are proprietăţi antiinflamatorii şi previne formarea cheagurilor de sînge.

Ţelina are un conţinut ridicat de substanţe nutritive şi minerale cum ar fi potasiu, magneziu şi calciu, substanţe care scad tensiunea arterială şi reduc riscul de a suferi de atac de cord. Aduce numeroase beneficii sistemului cardiovascular.

Fructe proaspete

Alege fructele proaspete, de preferat cele BIO, pentru că pesticidele pot afecta sănătatea inimii.

Merele conţin o substanţă numită pectină, o fibră naturală care elimină toxinele din corp, purifică sîngele şi scade tensiunea arterială.

Portocalele şi lămîile sînt bogate în potasiu şi pectină şi ajută la reducerea colesterolului.

Grapefruitul este o sursă minunată de vitamina C, pectină, acid folic şi licopen, care ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare. Multe persoane nu ştiu că grapefruitul consumat la micul dejun protejează vasele de sînge şi previne cancerul.

Cereale integrale

Atît fibrele solubile cît şi cele insolubile sînt importante pentru menţinerea sănătăţii arterelor. Cerealele integrale conţin vitamina B şi previn atacul de cord.

Ciocolata neagră

O pătrăţică de ciocolată neagră mîncată zilnic protejează inima şi menţine tensiunea arterială la limite normale. Bogată în fenoli, ciocolata neagră menţine arterele sănătoase.

Elena Alina CONSTANTINESCU