Alianta Turcia-SUA in cadrul NATO, pe muchie de cutit?

Tensiunile dintre Ankara și Washington au atins cote maxime după ce trupele lui Recep Tayyip Erdogan au invadat Nordul Siriei, iar Președintele Donald Trump a acceptat să-și scoată soldații din zona de război. Casa Albă a cerut stabilirea unui armistițiu după ce forțele kurde, aliate cu SUA, au fost nevoite să i se alăture lui Bashar al-Assad în lupta cu forțele Turciei. Mai mult, conform presei americane, Administrația Donald Trump a elaborat, în secret, planuri de evacuare a 50 de bombe atomice staționate în Turcia, în contextul crizei generate de ofensiva turcă în Siria, susțin surse citate de cotidianul The New York Times. Iar asta ar însemna, susțin unele voci, ruperea alianței dintre Washington și Ankara.

Oficiali din cadrul Departamentului de Stat și Departamentului Energiei au revizuit, în ultimele zile, planurile de evacuare a celor 50 de arme atomice tactice pe care Armata americană le deține în Baza aeriană Incirlik, situată în Turcia, la circa 400 de kilometri de frontiera siriană, au declarat pentru NYT doi oficiali de la Washington.

„Acum, aceste bombe sunt ținute ostatice de Președintele Recep Erdogan. Evacuarea acestor arme ar marca de facto încheierea alianței dintre Turcia și SUA. Menținerea acestor arme în Turcia înseamnă perpetuarea unei vulnerabilități nucleare care ar fi trebuit eliminată de cîțiva ani”, comentează cotidianul The New York Times.

Oficiali de la Pentagon depun eforturi pentru a gestiona adecvat riscul unor atacuri accidentale ale Armatei turce asupra celor aproximativ 1.000 de militari americani blocați în Siria. Armata turcă a blocat drumurile, astfel că militarii americani ar putea fi evacuați doar pe cale aeriană.

„Cred că este o premieră - o țară în care sunt staționate arme atomice americane a atacat cu obuze de artilerie trupe americane”, afirmă analistul Jeffrey Lewis, de la Centrul James Martin pentru Studii în domeniul Neproliferării, referindu-se la un incident militar din Siria, notează The Sun.

Recep Erdogan are propriile ambiții nucleare - în urmă cu doar o lună, în fața susținătorilor, a declarat că nu poate accepta reglementările prin care Turcia nu are dreptul de a avea bombe atomice, notează NYT într-un articol intitulat „Donald Trump și-a urmat aroganța în privința Siriei. Calamitățile s-au produs rapid”.

Cu toate acestea, Vipin Narang, expert nuclear și politolog la Institutul de Tehnologie din Massachusetts, a declarat că scoaterea armelor nu va fi simplă.„Extragerea lor în aceste condiții poate fi incredibil de riscantă, deoarece ar presupune scoaterea a 50 de arme nucleare din adăposturile lor, mutarea lor la o bază turcească și transportarea lor prin spațiul aerian turcesc”, a declarat acesta.

Jeffrey Lewis, de la Centrul James Martin pentru Studii de Neproliferare, a scris: „Cred că este pentru prima dată cînd o țară care are arme nucleare americane staționate pe teritoriul ei atacă cu artileria forțele americane din Siria”, așa cum s-a întîmplat zilele trecute.

O altă preocupare pentru regiune sunt ambițiile nucleare ale lui Erdogan, pe care nu le-a ascuns niciodată. Potrivit Simson Center, circa 50 de arme nucleare tactice au fost staționate din perioada Războiului Rece la baza aeriană de la Incirlik, situată la aproximativ 100 km de granița cu Siria.

În timpul puciului eșuat din Vara lui 2016, din Turcia, la Incirlik a fost tăiată furnizarea de electricitate, iar Guvernul turc a interzis avioanelor americane să mai decoleze sau aterizeze. În cele din urmă, comandantul bazei a fost arestat și acuzat de implicare în puci. În ce măsură SUA ar fi putut menține controlul asupra acestor arme în eventualitatea unui conflict civil prelungit în Turcia este o întrebare fără răspuns, mai scrie Simson Center.