Alianta cu Plahotniuc poate echivala cu complicitate la crime impotriva umanitatii

Negocieri la sînge pentru „ciolan”, dar ce fel de „ciolan”?

Mihai CONŢIU

După anunţarea rezultatelor votului de Duminică, PDM-Plahotniuc şi blocul electoral ACUM se confruntă cu cele mai mari dileme, dar şi disperări, în cazul lui Plahotniuc, care n-ar renunţa la controlul asupra Puterii nici cu preţul vărsării de sînge omenesc. ACUM este în dileme deoarece are „virginitate parlamentară” şi este constituit din două partide, PPDA şi PAS, care au toate motivele să-şi revendice o anumită identitate partinică prioritară. Acum, ACUM a ajuns în Parlament şi trebuie să le demonstreze alegătorilor că scopurile prioritare ale lui Andrei Năstase şi ale Maiei Sandu nu au fost meschinele privilegii consfinţite de statutul de deputat. Ajunşi în Parlament, parfumul perspectivei de a deţine Puterea este destul de îmbătător, aşa cum, mai de mult, le-a fost lui Mihai Ghimpu şi lui Vladimir Filat. Mă întreb cu cîtă greaţă îşi mai poate aminti moldoveanul despre negocierile de formare a AIE 1 şi AIE 2, în urma cărora, pentru jurnalişti şi moldoveni, Ghimpu, Filat şi Marian Lupu spuneau că au negociat „principii şi valori europene”…!

Acum au loc negocieri la sînge, atît în interiorul formaţiunilor politice care au intrat în Parlament, cît şi între liderii acestora, în vederea constituirii unei viitoare guvernări şi majorităţi parlamentare. Este dezonorant pentru infantila democraţie moldovenească faptul că Plahotniuc, în dispreţ total faţă de moralitate, respect faţă de cetăţenii cinstiţi, ordine şi justiţie, a adus la masa unor negocieri de rezervă sau cu iz de şantaj pe Ilan Şor. Din surse credibile, aflăm că Plahotniuc este dispus ca să plătească oricît cumpărarea unei majorităţi, dar, în acelaşi timp, după cum a şi anunţat public, este dispus „să negocieze cu toate partidele şi independenţii pentru crearea unei majorităţi, ca să-şi continue programul de guvernare fără să facă vreo concesie”.

Toată lumea ştie ce s-a întîmplat cu foştii „parteneri politici” ai lui Plahotniuc – nu s-a mulţumit doar ca să-l bage la puşcărie pe Filat, dar a distrus şi PLDM; pe Ghimpu l-a aruncat la gunoiul politicii, fiind sigur că i-a închis gura pentru că-i mulţumit cu averile agonisite din politică; pe Marian Lupu, cel care i-a cedat şefia partidului „cumpărat” de la Diacov l-a anihilat politic, dîndu-i un post nedemn în raport cu năzuinţele de preamărire pe care le avea. În concluzie, oricine doreşte să facă o alianţă cu Plahotniuc trebuie, din start, să-şi asume statutul de viitor cadavru politic sau puşcăriaş. Mai mult decît atît, cine se va alia politic cu Plahotniuc, date fiind antecedentele acestuia, inclusiv cele referitoare la uzurparea Puterii în Stat, trebuie să înţeleagă că această posibilă alianţă îi va conferi statutul de complice la crime împotriva umanităţii.

Aşa cum doar sugeram, ACUM se află în „durerile facerii politice”. Ştim că acolo sunt multe dezbateri pro sau împotriva unor alianţe cu PDM ori PSRM. Problema pe care trebuie să şi-o pună nu trebuie să fie decît aceea că este urgent să găsească răspunsul la întrebarea: cine este inamicul de moarte al acestui Stat? Cei de la ACUM ştiu prea bine că Plahotniuc, nu socialiştii cu care, mai de mult, au protestat împotriva oligarhului. Socialiştii, aşa cum precizam într-un editorial anterior, sunt predictibili ca politicieni, nu mafioţi şi asasini ai partenerilor politici impuşi de interesul naţional. Într-o deja cunoscută formulă, acum asistăm neştiutori ori neputincioşi la o luptă pentru „ciolanul Puterii”. Vital pentru moldoveni este ca această luptă pentru „ciolanul Puterii” să nu fie pentru acelaşi „ciolan al Puterii” pentru care se luptau PLDM, PL şi PDM cînd avortau AIE 1 şi AIE 2. Acum moldovenii au nevoie de o luptă pentru un „ciolan al Puterii” pentru ei, unul care trebuie smuls de la gura lui Plahotniuc.

Legat de coerenţa unor posibile alianţe de guvernare, Telegraph.md scrie: „Alexandru Machedon, fost șef de staff al lui Andrei Năstase, precum și analistul și politologul român Dan Dungaciu promovează ideea unei alianțe politice între blocul ACUM și PSRM. Dungaciu a declarat pentru Digi24.ro că există mai multe scenarii privind formarea unei coaliții de guvernare la Chișinău, iar unul dintre acestea ar fi o alianță între blocul ACUM și PSRM. Partidele conduse de Maia Sandu, Năstase și Zinaida Greceanîi ar putea forma o majoritate confortabilă din cel puțin 60 de deputați, iar astfel PDM ar fi aruncat în opoziție. Coincidență sau nu, dar pornind de la ideea unei alianțe contra PDM, Alexandru Machedon la fel a scris pe profilul său de Facebook că blocul ACUM și Partidul Socialiștilor ar trebui să formeze o coaliție politică. Nu ar fi o premieră pentru Republica Moldova un astfel de scenariu, dat fiind faptul că în anii 2015-2016, Andrei Năstase și Maia Sandu la fel au mers la o coaliție cu socialiștii conduși de Igor Dodon și au organizat împreună mai multe acțiuni de protest în centrul Chișinăului.”

Ce înseamnă asta? În primul rînd, ACUM şi PSRM, spre binele majorităţii moldovenilor care i-au votat, dar mai ales în numele viitorului ţării, să renunţe la orice orgoliu doctrinar şi să-şi amintească bine că, odinioară, protestau împotriva unui singur om care a îngenuncheat o ţară, acesta fiind Plahotniuc. Aici nu mai este vorba despre Năstase, Sandu, Dodon ori Greceanîi, ci despre o ţară transformată de către Plahotniuc într-o rezervaţie de sclavi, într-un Stat mafiot controlat de către el!