ALERTA: INFECTIE CU UN VIRUS MORTAL, LA FRONTIERA CU TARA NOASTRA

Un prim caz de infectare cu un virus extrem de periculos, transmis prin înțepătiura de țînțar, a fost înregistrat la Galați.

În Galați, România, a fost înregistrat primul caz de infecție cu virusul West Nile din acest sezon. Cazul a fost confirmat de specialiști, potrivit digi24.ro.

Potrivit Centrului român de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile, în perioada 3 iunie – 18 iulie a fost înregistrat un caz de infecție cu virusul West Nile. Cazul confirmat a fost înregistrat la un bărbat de peste 80 de ani din Galați.

Specialiștii recomandă populației să evite pe cît posibil expunerea la țînțari, purtînd îmbrăcăminte cu mîneci lungi și pantaloni lungi, să folosească substanțe chimice repelente împotriva țînțarilor, precum și substanțe insecticide în locuință și în jurul locuinței, să folosească plase de protecție la ferestre, să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei și să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.

Anul trecut, în România s-au înregistrat 36 de decese la nivelul întregii țări din cauza virusului West Nile, care se transmite prin înțepătura mai multor specii de țînțari.

Recent, Grecia a fost alertată din cauza pericolului de infestare cu virusul West Nile, răspîndit de țînțari. În toate aeroporturile din țară, turiștii sînt informați despre pericolul și metodele de prevenire a bolii. Populația este sfătuită să se ferească de înțepăturile țînțarilor, inclusiv prin aplicarea pe corp a spray-urilor și unguentelor ce alungă insectele.

 

Simptome care trebuie să îngrijoreze

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific împotriva virusului West Nile. Simptomele, în cazul formelor severe ale bolii, includ dureri de cap, febră, rigiditate a gîtului, dezorientare, comă, tremor, convulsii, slăbiciune musculară şi paralizie. De menționat însă că 80% din persoanele infectate nu au simptome.

În 2018, aproximativ 400 de europeni au murit din cauza virusului West Nile. Peste 300 de oameni au fost infectați cu virusul West Nile în Grecia, iar 50 de persoane au decedat. De asemenea, în România, Italia, Cipru și Serbia a fost înregistrată o sporire a cazurilor de infectare cu virusul West Nile.

 

Cum acționează virusul West Nile

Pentru ca infecţia să se răspîndească la om este suficientă o singură înţepătură a unui ţînţar deja infectat. În final, sistemul nervos al pacientului va avea de suferit. Se inflamează mai exact meningele, învelişul creierului. Dacă primeşte tratament în timp util, persoana infectată nu va rămîne cu niciun fel de sechele. În caz contrar, se poate ajunge chiar la deces. Cei mai vulnerabili sînt bătrînii.

Sursa: sputnik.md