ALERTA IN BRAZILIA INAINTE DE JO

220.000 de soldaţi vor fi mobilizaţi în lupta cu virusul Zika

Cu 8 luni înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, autorităţile din Brazilia au decis să trimită mii de soldaţi în nordul ţării pentru a lupta împotriva ţînţarilor care poartă misteriosul virus Zika.

În acelaşi timp, campanii de publicitate sînt derulate pentru a-i face pe cetăţeni să înţeleagă riscurile şi să se protejeze, scrie agenţia DPA. "Împreună îl vom învinge pe Aedes aegypti (n.red. - specie de ţînţar)", este sloganul afişat pe autobuzele din Pernambuco, un stat din nord-estul ţării, alături de poza ţînţarului care poate răspîndi mai multe boli tropicale.

Virusul a izbucnit în nordul Braziliei, iar autorităţile cred că numărul mare de nou-născuţi cu cavitatea craniană mişcorată (n.red - microcefalie) poate fi atribuit infecţiilor cu Zika suferite de femeile însărcinate.

Guvernul brazilian are în plan desfăşurarea a 220.000 de soldaţi, pe 13 februarie, într-o operaţiune care se va avea loc din casă în casă, în zonele afectate de ţînţari. "Insectele astea sînt în Brazilia de 30 de ani, dar nu am fost capabili să le eliminăm", a spus Marcelo Castro, ministrul Sănătăţii.

Brazilia a declarat o criză în noiembrie 2015 ca urmare a epidemiei de microcefalie. Totuşi, dintre cele 3.893 de cazuri de malformaţiei craniană înregistrate pînă acum, doar în şase cazuri s-a demonstrat că mamele erau infectate cu virusul Zika.

Acţiunile autorităţilor din Brazilia au alertat şi alte state. Ministerul de Externe german a sfătuit femeile însărcinate să evite călătoriile în zonele afectate din America de Sud.

Virusul a fost descoperit în pădurea Zika din Uganda în 1947. A apărut neaşteptat în Micronezia în 2007, apoi în Polinezia Franceză în 2013. Răspîndirea sa în Brazilia a fost, însă, cea mai violentă de pînă acum. Potrivit unei teorii, Zika a fost adus în Brazilia de fanii care au asistat la Campionatul Mondial de fotbal din 2014.

Buffon a anunţat că se va retrage după Cupa Mondială din 2018

Gianluigi Buffon, portarul lui Juventus şi al naţionalei Italiei, a anunţat că se va retrage din activitate după Cupa Mondială din 2018, care va avea loc în Rusia.

"Voi încerca să ajung la următoarea Cupă Mondială, după care cred că va fi timpul să mă retrag. Va fi cu siguranţă la finalul Cupei Mondiale din 2018", a spus Gianluigi Buffon, citat de site-ul foxsports.com.

Portarul italian de 37 de ani şi-a exprimat, din nou, nemulţumirea deoarece nu a fost inclus printre finaliştii premiului Balonul de Aur. "Meritam să fiu pe acea listă, chiar dacă ştiam că va fi imposibil să cîştig. Am fost surprins că numele meu nu a fost printre finalişti", a afirmat portarul.

Buffon a cîştigat titlul mondial, cu Italia, în 2006 şi are în palmares şase titluri în Serie A, o Cupă şi cinci Supercupe ale Italiei, cu Juventus. Cînd juca la Parma, a ridicat Cupa UEFA, Cupa şi Supercupa Italiei.

Andy Murray, în semifinale la Australian Open

Andy Murray (Marea Britanie), favorit 2, a cîştigat partida cu David Ferrer (Spania), favorit 8, în patru seturi şi s-a calificat în semifinalele primului Grand Slam al anului, informează site-ul oficial al competiţiei.

Andy Murray (Marea Britanie), favorit 2, a trecut de David Ferrer (Spania), favorit 8, în patru seturi, cu scorul 6-3, 6-7 (5), 6-2, 6-3, după tre ore şi 25 de minute. Murray îl va întîlni, în semifinalele Australian Open, pe cîştigătorul disputei, ce va avea loc miercuri, dintre Gael Monfils (Franţa), favorit 23, şi Milos Raonic (Canada), favorit 1.

În prima semifinală, se vor confrunta Novak Djokovic (Serbia), favorit 1, şi Roger Federer (Elveţia), favorit 3.

Sursa: Mediafax