ALERTĂ!

Șefa FMI, Christine Lagarde, inculpată în Franța într-un dosar de arbitraj controversat

Directoarea generală a FMI, Christine Lagarde, fost ministru francez de Finanțe, a fost inculpată Miercuri pentru „neglijență” într-o anchetă asupra unui arbitraj privat contestat care a avut loc în anul 2008 între omul de afaceri Bernard Tapie și banca Crédit Lyonnais, transmite AFP.

Întrebată dacă intenționează să demisioneze din fruntea FMI, Christine Lagarde a răspuns negativ. „Mă întorc la Washington în cursul acestei după-amiezi” a precizat Lagarde.

Inculparea lui Christine Lagarde vine după ce în luna Mai directoarea general al FMI a fost plasată de justiția franceză sub statutul de martor asistat, un statut intermediar între cel de martor și cel de inculpat.

Audierile s-au axat pe rolul lui Lagarde în plata a 400 de milioane de euro /520 milioane dolari/ către Tapie, un om de afaceri controversat și apropiat al fostului președinte Nicolas Sarkozy, pe vremea cînd ea era ministru de Finanțe al Franței. Plata a fost făcută antreprenorului Bernard Tapie ca parte a unui proces de arbitraj privat pentru a soluționa un litigiu cu banca de stat Credit Lyonnais asupra vînzării participației la Adidas în anii 1990.

Litigiul dintre omul de afaceri și Credit Lyonnais se referă la o tranzacție ce a avut loc în 1993 cînd Tapie a vîndut către bancă participația pe care o deținea la producătorul german de îmbrăcăminte și echipamente sportive Adidas. Mai tîrziu, banca a vîndut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acțiune în justiție susținînd că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obținut de la stat despăgubiri de 420 milioane euro, cu mult mai ridicate decît ar fi putut primi în justiție.

Constantin Balaban