ALEGERILE PARLAMENTARE SE VOR DESFASURA SUB TEROARE SI SANTAJ

Pe data 10 Iulie, cu prilejul unui briefing de presă, vicepreședintele PDM, Vlad Cebotari, a făcut o declaraţie a cărei gravitate puţini jurnalişti sînt dispuşi s-o pătrundă. Potrivit acestuia, „primarii și funcționarii din sfera socială din orașe și sate vor avea salarii majorate cu pînă la 50 la sută. PDM a decis să susțină politic un proiect de lege în acest sens. Majorările salariale ar putea fi aplicare deja din luna August.” Totodată, acesta a mai făcut o precizare extrem de interesantă: ”Pentru acest an, banii vor fi de la bugetul de stat, iar din anul viitor, vor fi și alte surse de finanțare, inclusiv din contul serviciilor prestate în teritoriu”.

Să reţinem că acest angajament este asumat în contextul în care Parlamentul European (PE) a blocat asistenţa financiară de 100 de milioane de euro pentru Moldova, iar aceasta din cauză că Guvernul moldovean a declarat război politic UE prin invalidarea alegerilor pentru Primăria Chişinău, adoptarea votului mixt şi neimplicarea efectivă în investigarea furtului miliardului. Practic, Vladimir Plahotniuc a denunţat Acordurile de Asociere şi de Liber Schimb cu UE prin abuziva declaraţie că priorităţile de ţară nu sînt acordurile cu UE, ci „problemele cetăţenilor”. Prin această declaraţie războinică, Plahotniuc vrea să-i convingă pe moldoveni că acordurile cu UE nu sînt în beneficiul cetăţenilor, ci chiar în detrimentul lor.

Adevărul este cu mult mai grav în ceea ce-l priveşte pe Plahotniuc. Europenii au înţeles că dacă ar fi acordat 100 de milioane de euro banii nu ar fi ajuns la oameni, ci ar fi fost folosiţi electoral de către guvernanţi ca să se menţină la Putere, aşa cum au tot procedat din 2009 şi pînă în prezent. Declarativ, în Rezoluţia Parlamentului European se menţionează că asistenţa financiară „se suspendă”, în realitate ea este anulată. Este anulată din start în contextul declaraţiilor lui Plahotniuc şi recomandările PE, care spun că finanţarea ar fi posibilă dacă Guvernul va recunoaşte alegerile de la Chişinău, dacă va renunţa la votul mixt şi dacă se va angaja în investigarea reală a furtului miliardului. Iar aceste recomandări este clar că Plahotniuc nu le admite.

Acum Moldova este izolată internaţional definitiv din cauza dorinţei lui Plahotniuc de a controla şi pe mai departe ţara prin uzurparea puterii de Stat, uzurpare pe care a demarat-o încă de la instalarea Guvernului Filip! Acum nimeni din exterior nu va mai veni să investească în această ţară condusă ilegal şi autoritar de către un individ care nu are nici o calitate oficială în Stat! Acum Moldova este în rînd cu ţări ca Burundi şi Somalia! Acum Moldova a ajuns de rîsul lumii civilizate! Acum Moldova este o ţară ai cărei locuitori muncesc şi trăiesc doar pentru a-l menţine pe Plahotniuc la Putere! Acum Moldova este o ţară unică în lume prin aceea că nu are nici măcar un procuror cinstit care să-l aresteze şi să-l investigheze pe cel care a uzurpat puterea în Stat, care încalcă Constituţia şi a subminat grav interesul naţional al ţării şi economia naţională!

După furtul miliardului, după înstrăinarea aeroportului şi toate celelalte jafuri naţionale, la fel ca şi recuperarea ilegală din buzunarul moldovenilor şi a urmaşilor lor a miliardului furat sub arbitrajul lui, acum Plahotniuc a decis să blesteme Moldova la plata unor datorii făcute de el pentru viitorii 50 de ani. Izolat total fiind faţă de UE, SUA şi chiar Rusia, dorind cu disperare să-şi păstreze Puterea, Plahotniuc a ordonat Guvernului să solicite şi să accepte împrumuturi împovărătoare pe termen lung de la cinicele instituţii financiare FMI sau Banca Mondială (BM). Spre deosebire de UE, care este interesată de soarta moldovenilor prin aceea că impune condiţii politice guvernanţilor în schimbul unor granturi şi împrumuturi preferenţiale, FMI şi BM nu sînt interesate de cum promovează guvernarea democratizarea, reforma Justiţiei, libertatea şi securitatea cetăţeanului etc., ci de acceptul Guvernului prin care recunoaşte că ţara este datoare şi poate fi executată chiar şi silit, adică pînă cînd Statul va putea fi declarat falimentar. Înţelege cineva ce viitor îi pregăteşte Plahotniuc Moldovei? Lui oricum nu-i pasă, căci familia lui îşi are asigurat traiul îmbelşugat în locuri exotice. Dar ce vor mai face amărîţii de moldoveni cărora li se vor închide toate graniţele ca să nu mai poată emigra, ca să muncească acasă pentru a plăti datoriile faţă de FMI şi BM?

V-am spus toate aceste lucruri ca să înţelegeţi mai bine de unde are bani Plahotniuc ca să majoreze cu 50% salariile pentru primarii și funcționarii din sfera socială din orașe și sate. Reţineţi că nu este vorba despre pensionari, medici sau profesori, ci despre primari, în primul rînd! De ce? Este ştiut deja că, prin şantaj sau mituire, Plahotniuc a obligat majoritatea primarilor din ţară ca să adere la PDM. Astfel, primarii care vor avea salarii majorate cu 50% se transformă, din start, în cei mai influenţi şi abuzivi agenţi electorali ai PDM în perspectiva alegerilor parlamentare. Pînă acum, „în tradiţia electorală” cunoscută, alegătorii erau cumpăraţi cu bani, cadouri ori promisiunea oferirii unor funcţii, dar şi în contextul utilizării ilegale şi a resurselor administrative. La viitoarele alegeri, însă, campania electorală, figurativ vorbind, va fi extrem de însîngerată. Primarii nu vor mai insinua, recomanda sau cere imperativ doar subalternilor ca să voteze PDM sau pe candidatul „independent” al acestui partid, ci se vor transforma în adevăraţi vătafi locali, obligaţi fiind de salariul majorat, dar şi de banii primiţi de la Centrul „militarizat al PDM”.

În consens cu „practicile lui Plahotniuc”, primarii vor fi obligaţi să-i cunoască extrem de bine pe absolut toţi cetăţenii din localitate – probleme cu legea, în familie, cu serviciul şi alte „sensibilităţi”. Vor avea nevoie de aceste informaţii nu pentru a îi recompensa cu bani, cadouri sau viitoare funcţii pe alegători, ci pentru a-i intimida, şantaja sau teroriza ca să voteze PDM şi candidatul „independent” al acestui partid. Veţi vedea că fiecare circumscripţie electorală locală va raporta, după numărarea voturilor, rezultate majoritare pentru PDM şi „independenţii” susţinuţi de acest partid.

Deşi practica de răsplătire cu funcţii bugetare a susţinătorilor partidului ajuns la guvernare era de mult împămîntenită, de la învestirea ilegală a Guvernului Filip, Plahotniuc a dezvoltat-o înfiorător. Practic, el îşi plăteşte susţinătorii zeloşi şi „cu bani negri de la bugetul de Stat”. Astfel, mulţi dintre aceştia sînt angajaţi la instituţii sau agenţii de Stat cu salarii… triumfătoare, iar asta în condiţiile în care pentru angajarea unui protejat de-al său instituţia în cauză este obligată să concedieze vreo 5 angajaţi care chiar muncesc. Spre exemplu, ca să nu credeţi că vorbesc despre utopii, este şi cazul unei anume Larisa Manole, fostă crainică la televiziunea naţională, fostă secondantă a lui Filat, sora cui trebuie şi abilă trestie aplecătoare, căreia i s-a găsit un post de şef la Agenţia Informaţională de Stat Moldpres. Pentru că nu poate fi decît şefă bine retribuită, Agenţia a lăsat vreo 5 oameni pe drumuri ca să-i ofere acestei Manole un salariu care s-o… satisfacă. Sînt liniştit la gîndul că parcă nu acelaşi lucru s-a întîmplat şi în cazul lui Victor Nichituş, gazetar moldo-român, angajat şi el la această Agenţie ca să vorbească pozitiv despre „măreţele realizări” ale guvernării PDM la Publika Tv.

V-am spus toate aceste lucruri ca să înţelegeţi mai bine absurdul abuziv prin care Plahotniuc majorează „anumite salarii” în condiţiile în care ţara umblă cu pantalonii rupţi în cur, cînd nu există un suport bugetar real prestabilit pentru aşa ceva, cînd PE a stopat asistenţa de 100 de milioane de euro destinată şi pentru ajustarea bugetară, iar Guvernul servil şi vînzător de ţară a decis ca nepoţii moldovenilor să plătească datoriile făcute la FMI şi BM pentru salariile majorate ale primarilor activişti ai PDM.

”Pentru acest an, banii vor fi de la bugetul de stat, iar din anul viitor, vor fi și alte surse de finanțare, inclusiv din contul serviciilor prestate în teritoriu”, a decis PDM-Plahoniuc. Bani din împrumuturi împovărătoare și alte surse de finanțare, inclusiv din contul serviciilor prestate în teritoriu însemnînd spălările de bani din aceleaşi împrumuturi de la FMI şi BM, cărora nu le pasă de moldoveni la fel ca şi UE, ci de controlul asupra unei ţări falimentare în viitor.

Urmează, aşa cum spuneam, o campanie electorală însîngerată pentru viitoarele alegeri parlamentare, figurativ vorbind! Cumva! Veţi vedea!

Mihai CONŢIU