Alegerile locale din Romania: 1.600 de flotanti moldoveni ”au golit” urna de voturi, un mort a fost ales primar, iar un altul a murit imediat dupa ce a cistigat

Efectul afacerii „Flotanţii” la Iaşi, scrie Adevarul.ro: cazul unic în ţară al secţiei de votare cu 0% prezenţă la vot! Secţia de votare era destinată unei singure adrese la care figurează cei peste 1.600 de alegători, toţi din Republica Moldova. Astfel, comuna ieşeană înregistrează mulţi locuitori, dar puţini votanţi.

Judeţul Iaşi a înregistrat la alegerile locale din acest an un record naţional de absenteism: la o secţie de votare a fost prezenţă de 0%. Situaţia unică în ţară s-a petrecut la Şcoala Gimnazială Măcăreşti, comuna Prisăcani, acolo unde au fost organizate două secţii de votare: 589 şi 590.   

La prima secţie, prezenţa e 0% (din 1.693 de alegători înscrişi pe listă), la cea de-a doua prezenţa este de 52% (din 508 de alegători înscrişi pe listă).   

Explicaţia este că secţia 589 este destinată unei singure adrese la care figurează cu domiciliu cei 1.693 de alegători înscrişi pe liste permanente, toţi din Republica Moldova.   

„Sunt toţi cetăţeni din Republica Moldova care au primit cetăţenie română şi ulterior şi-au stabilit domiciliul aici, toţi figurează la aceeaşi adresă, care este arondată secţiei respective. Este o asociaţie care i-a sprijinit pe aceştia să poată avea domiciliu în Măcăreşti”, a declarat primarul din Prisăcani pentru Ziarul de Iaşi.  

Absenteismul ”flotanților” a continuat! În comuna Moşna din Iaşi au fost amenajate cinci secţii de votare pentru cei 7.522 de alegători înscrişi pe liste permanente și complementare. Dintre aceştia, doar 712 s-au prezentat la vot, adică o prezenţă totală de 9,46 %.  

Punctual, la o secţie de votare amenajată la Şcoala Gimnazială Moşna s-a prezentat un sigur votant din cei 1.454 înscrişi pe listele permanente şi complementare.   

Un apartament din comuna Moşna este domiciliu pentru 3.000 de persoane, toate din Republica Moldova. 

”Domnu’ primar, să ştiţi că i-am bătut la curu’ gol, e victoria dumneavoastră, v-o dedicăm!”, i-au urat alegătorii, în cimitir, mortului ales  

Zeci de săteni din Deveselu s-au adunat în noaptea de Duminică spre Luni, 27/28 Septembrie 2020, în cimitirul din localitate unde a fost înmormîntat, cu doar o săptămînă şi ceva în urmă, primarul Ion Aliman, mort de COVID-19.

Aliman, cîştigătorul alegerilor, ar fi împlinit astăzi 57 ani. Primarul Ion Aliman, care a decedat cu 10 zile înainte de scrutinul de Duminică, a cîştigat detaşat alegerile la Deveselu, cu peste 70%, ceilalţi doi candidaţi rămaşi în cursă nemaiavînd ce să facă în faţa valului de susţinători ai lui Aliman. Primarul ar fi împlinit astăzi 57 ani. 

Ultimele zile ale campaniei, pentru că lista de candidaţi nu s-a mai putut schimba, s-au desfăşurat pentru a-i convinge pe locuitori să voteze candidatul decedat, „pentru ca echipa să meargă mai departe“.

Nici măcar în ziua votului PSD nu s-a sfiit să-şi susţină candidatul, fotografiile lui Ion Aliman fiind pe zeci de maşini care au circulat Duminică prin localitate, iar îndemnul, acelaşi: „Votaţi Aliman, el este primarul nostru!“. După numărarea voturilor, zeci de localnici s-au deplasat în cimitir, ducîndu-i simbolic vestea lui Aliman. 

„Un moment de reculegere în cinstea acestui Om. Domnu’ primar, să ştiţi că i-am bătut la curu’ gol, e victoria dumneavoastră, v-o dedicăm! Şi pe viitoarea tot dumneavoastră v-o dedicăm. Să ştiţi că şi pe următoarea tot dumneavoastră v-o dedicăm. Ştim că de acolo de unde sunteţi ne vegheaţi. Dumnezeu să vă odihnească în pace! Nu vă vom uita niciodată. Eroul nostru!“, s-a rostit în cimitir. 

A murit imediat după ce a aflat că a cîștigat alegerile

Eugen Safta, primarul comunei Sadova din județul Dolj, a murit în noaptea de Duminică spre Luni, la scurt timp după aflarea rezultatelor.

Safta, care a candidat din partea PMP, fusese ales pentru cel de-al treilea mandat. El ar fi început să se simtă rău la scurt timp după închiderea urnelor, suferind un infarct. În ciuda intervenției medicilor, edilul nu a mai putut fi salvat, fiind declarat decedat.

Eugen Safta cîştigase un nou mandat de primar cu 44,98%, la o diferenţă de 127 de voturi faţă de principalul său contracandidat de la PNL.