ALEGERI PREZIDENTIALE IN FRANTA: EMMANUEL MACRON SI MARINE LE PEN INCEP LUPTA PENTRU TURUL AL DOILEA

Candidatul de centru Emmanuel Macron și Marine Le Pen, șefa partidului de extremă-dreapta Frontul Național (FN), s-au plasat pe primele două poziții în primul tur al alegerilor prezidențiale de duminică din Franța și s-au calificat astfel în turul al doilea care va avea loc peste două săptămîni, conform rezultatelor finale anunțate luni de Ministerul de Interne, relatează Reuters.

Astfel, Macron a obținut 23,75% din voturi, plasîndu-se pe prima poziție.

Este urmat de Le Pen, cu 21,53%. Pe următoarea poziție se află conservatorul Francois Fillon, cu 19,91% din sufragii, fiind urmat de Jean-Luc Melenchon, radical de stînga, care a obținut 19,64% din voturi, a precizat Ministerul de Interne.

Astfel, lupta pentru turul al doilea al alegerilor prezidențiale începe luni între Emmanuel Macron, pro-european, și Marine Le Pen, anti-UE și anti-imigrație, doi candidați extrem de diferiți, dar care afirmă că reprezintă ruptura cu ''sistemul'', comentează AFP.

Acest prim tur de scrutin, marcat de o participare masivă la urne, de aproape 80%, și desfășurat în contextul unor măsuri sporite de securitate pe fondul amenințării teroriste, înseamnă eliminarea celor două mari partide tradiționale de dreapta și de stînga din cursa finală pentru Palatul Elysée.

O eliminare fără precedent după instalarea celei de-a V-a Republici în 1958.

Sursa: Agerpres