ALEGERI PARLAMENTARE NOI IN MOLDOVA: DECIZIA PE CARE O VA LUA CEC

CEC va stabili ce partide și organizaţii social-politice au dreptul să participe la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie și cîți bani vor fi alcoați pentru organizarea acestui scrutin.

Comisia Electorală Centrală (CEC) urmează să decidă, în această săptămînă, ce partide vor participa la alegerile parlamentare noi stabilite pentru 20 octombrie în unele circumscripții uninominale și să stabilească devizul de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea scrutinului parlamentar din 20 octombrie.

Astfel, marți, 6 august, CEC se va întruni în ședință ordinară. Pe ordinea zi sînt incluse mai multe chestiuni, inclusiv cu privire la lista partidelor şi altor organizaţii social-politice cu dreptul de a participa la alegerile parlamentare noi din 20 octombrie 2019 pentru funcția de deputat în unele circumscripții electorale uninominale și cu privire la aprobarea devizului de cheltuieli pentru organizarea şi desfăşurarea alegerilor parlamentare noi în unele circumscripții electorale uninominale.

Șapte deputați din cei 101 din Parlamentul țării, dintre care patru aleși în circumscripțiile uninominale în urma scrutinului din 24 februarie 2019, și-au depus mandatele. Este vorba despre despre Maia Sandu, Andrei Năstase, Liliana Nicolaescu-Onofrei, Viorel Melnic, Otilia Drăguțanu, Vladimir Plahotniuc și Maria Albot.

Maia Sandu, deputat din fracțiunea PAS–ACUM, Andrei Năstase, fracțiunea PPDA-ACUM și Liliana Nicolaescu-Onofrei, fracțiunea PAS-ACUM, și-au depus mandatele de deputat pe data de 8 iulie, optînd, potrivit legislației, pentru funcțiile sale în Guvern. Maia Sandu a fost învestită pe data de 8 iunie în funcția de premier, Andrei Năstase – ministru al Afacerilor Interne, iar Liliana Nicolaescu-Onofrei – în funcția de ministru al Educației.

Pe data de 17 iulie, deputatul independent Viorel Melnic a anunțat că își depune mandatul. Același lucru l-a făcut cîteva zile mai tîrziu și deputatul ales pe listele PD, Otilia Drăguțanu. Pe data de 30 iulie, a anunțat că renunță la mandatul de deputat și democratul Vladimir Plahotniuc, iar pe 31 iulie, a renunțat la mandat deputatul din fracțiunea Partidului Șor, Maria Albot.

În cazul deputaților care au acces în Parlament pe listele de partid, locul acestora va fi ocupat de următorii candidați de pe listele supleante. CEC deja a trimis Curții Constituționale solicitările de validare a mandatelor de deputat a fostului ministru al Sănătății, Ruxanda Glavan, aleasă pe listele PD, și care va ocupa locul rămas vacant în urma plecării Otiliei Drăguțanu și a profesorului universitar Serghei Cantaranciuc, care vine în Parlament în locul Lilianei Nicolaescu-Onofrei. Același lucru CEC urmează să îl facă și în cazul locului rămas vacant în urma demisie deputatului din Partidul Șor, Maria Albot. Locul acesteia urmează să fie ocupat de următorul de pe lista supleantă și anume de economistul Inga Vinnik.

În cazul locurilor rămase vacante în urma demisiei deputaților aleși în circumscripțiile uninominale, CEC a stabilit organizarea alegerilor parlamentare noi în aceiași zi cu alegerile locale generale – 20 octombrie 2019. În circumscripții uninominale au fost aleși Maia Sandu, Andrei Năstase, Viorel Melnic și Vladimir Plahotniuc.

Astfel, scrutinul parlamentar va fi organizat în circumscripțiile electorale uninominale: nr. 17, orașul Nisporeni; nr. 33, mun. Chișinău; nr. 48, or. Slobozia, mun. Tiraspol și Bender și nr. 50, la vest de Republica Moldova.

Sursa: sputnik.md