ALEGERI IN FRANTA: PREZENTA LA VOT DE 28,23% LA ORA PRINZULUI, SIMILARA CELEI DIN PRIMUL TUR

Rata de participare la turul al doilea al alegerilor prezidențiale din Franța, în care se confruntă centristul Emmanuel Macron și reprezentanta Frontului Național (extrema dreaptă), Marine Le Pen, a fost de 28,23% pînă la ora locală 12.00, mai scăzută decît în urmă cu cinci ani, dar aproximativ egală celei din prima rundă, transmit Reuters și AFP, preluînd datele comunicate de Ministerul de Interne de la Paris.

Aproximativ 47,5 milioane de francezi sînt așteptați să voteze în intervalul orar 06.00-17.00 GMT (prelungit pînă la 18.00 GMT la Paris și în orașele mari), în condiții de securitate ridicată, pentru care au fost mobilizați peste 50.000 de polițiști, jandarmi și militari.

În primul tur, desfășurat pe 23 aprilie, la aceeași oră se înregistra o prezență de 28,54%.

La precedentele alegeri prezidențiale, în 2012, prezența la vot la mijlocul zilei era de 30,66%, comparativ cu 34,1% în 2007 și 26,2% în 2002.

Participarea la vot este una din mizele scrutinului, care are loc într-un weekend de trei zile și în care, pentru prima dată de peste șase decenii, cele două partide tradiționale de stînga și de dreapta nu sînt reprezentate.

Începînd din 1969, participarea la runda decisivă a prezidențialelor este mai numeroasă decît la primul tur.

Următorul anunț oficial privind prezența la urne va fi făcut la ora 15.00 GMT.

Favoritul scrutinului, Emmanuel Macron, a depus buletinul de vot în urnă la ora locală 11.00 la Touquet, iar rivala sa, Marine Le Pen, a votat în același timp în fieful său din Hénin-Beaumont.

Președintele în funcție, François Hollande, și-a exercitat dreptul de vot la Tulle, în Correze, după ce pe 24 aprilie își îndemnase concetățenii să opteze în favoarea lui Macron pentru a stopa pe Marine Le Pen.

Sursa: Agerpres