Alegeri anticipate ori crime impotriva umanitatii?

Și Ma-Maia Sandu ar trebuie să plătească penal și financiar pentru jefuirea bugetului

Mihai CONȚIU

Miercuri, 31 Martie, într-o emisiune de televiziune, în care a fost abordată și chestiunea instituirii stării de urgență din pricina tragediei naționale provocată de pandemie, ”preacuvioasa virgină politică” Ma-Maia Sandu a spus că ”așteaptă ca Guvernul să vină cu măsuri concrete, în caz contrar își rezervă dreptul să acționeze, dacă se va dovedi că instituirea stării de urgență e doar un show politic pentru a mai amîna alegerile anticipate”.

Ca la ordin, în aceeași zi, deputații de sub fusta sau cracii pantalonilor președintei Sandu au spus că ”analizează opțiunea de a contesta la Curtea Constituțională decizia votată de majoritatea PSRM-Partidul „ȘOR”, de instituire a stării de urgență în RM pînă pe 30 Mai.” Pe vremuri, despre cei care emiteau astfel de idei absurde și nebunești, în contrast cu realitatea existentă, spuneam că li s-a urcat sifilisul la cap. Firește că nu-i și cazul celor amintiți mai sus, iar asta deoarece contactarea unui sifilis presupune… și alte contacte tradiționale. La ei, delicați fiind, constatăm că e vorba de fanatism nebunesc, de instincte criminale inconștiente ale unor scelerați dispuși să trimită în fața plutonului de execuție un întreg popor, doar pentru că oamenii nu și-au rezervat, din timp, loc la coadă în fața cimitirului. Taica Freud știa ce știa!

Impertinenta președintă Sandu are curajul nesăbuit de a spune că instituirea stării de urgență ar putea fi un show politic pentru a fi amînate alegerile dorite de ea chiar și mîine. A făcut această afirmație criminală în aceeași zi în care fuseseră înregistrate încă 1871 de noi contaminări cu coronavirus și 45 de decese. În aceeași săptămînă în care, constant, numărul morților a trecut de 40. Tocmai Sandu vorbește despre show politic! Ea, care ține Țara numai în show-uri de cea mai ticăloasă, revoltătoare și grețoasă criză politică! Ne referim inclusiv la show-urile desemnării de candidați-momîi la funcția de premier!

Oameni buni, de ce are nevoie Țara acum – de alegeri anticipate, mitinguri electorale și întîlniri cu alegătorii ori de vaccinări, o carantină drastică și  o informare obsedantă a oamenilor despre pericolul pandemic ce ne ucide zilnic din ce în ce mai mult? Avem deja impresia că Sandu și PAS s-au transformat în agenți de influență și protectori ai afacerilor profitabile ale serviciilor de pompe funebre. E și ăsta un business! La asta nu s-a gîndit nimeni pînă acum!

Pe Ma-Maia Sandu nu o interesează cîți oameni au murit pînă acum și cîți vor muri, sigur, din cauza ei pentru că, oricum, alegerile dorite de ea se vor desfășura, chiar dacă mai tîrziu. Rețineți că în acest ”tîrziu” coronavirusul mortal nu o să dispară!

Ce înseamnă alegeri anticipate pe timp de pandemie? În primul rînd, peste 120 de milioane de lei cheltuiți pentru așa ceva, adică bani luați forțat dintr-un fond care ar trebui destinat achiziționării de vaccinuri, căci bani pentru alegeri nu au fost alocați bugetar pentru acest an. Asta înseamnă vaccinări mai puține, mai multe îmbolnăviri și tot mai mulți morți. Asta mai înseamnă că, dincolo de întrunirile electorale cu alegătorii, toate susceptibile de transmitere a coronavirusului, mii și mii de membri ai comisiilor electorale și observatori electorali vor interacționa, cumva, cu alegătorii. Îi dezinfectăm pe toți ori îi vaccinăm? Nici una, nici alta! Se vor limita la un fel de spălare formală pe mîini cu dezinfectant!

Practic, Sandu și PAS cer moldovenilor un vot înainte de moarte. Discret, fiind vorba despre cele peste 120 de milioane de lei cheltuite pentru alegerile anticipate, ”o amantă politică a PAS” mi-a spus că un ”pasist” ar fi zis: ”Păi, la cîți pensionari or să moară pînă la alegeri, pensiile care nu le mai pot încasa ne acoperă suficient cheltuielile!”

Unii politicieni ajunși în funcții de răspundere au tot felul de inițiative aventuroase personale prin care obligă Statul la cheltuieli nebunești, în consecința cărora nu sunt trași la răspundere cînd s-a dovedit că au fost păguboase. Ne amintim, cu toții, de ambiția personală a lui Mihai Ghimpu, din Septembrie 2010, cînd, președinte interimar fiind, a organizat un referendum privitor la alegerea Președintelui Țării. Acel referendum a eșuat. A fost un referendum nerecomandat inclusiv de către Comisia de la Veneția. Atunci Țara, din ambiția aventuristă personală a lui Ghimpu, a pierdut tot cam atîți bani cît vrea să cheltuiască Sandu pentru alegeri anticipate pe timp de pandemie. Nu era corect, în interes național, ca să existe o lege care să-l oblige pe Ghimpu să plătească penal și să i se impună să plătească prejudiciile aduse economiei naționale?

Acum, Sandu vrea alegeri anticipate pe cheltuiala Statului și din banii cu care ar trebui cumpărate vaccinuri. Nu doar sondajele de opinie, ci și raționamentele logice ne spun că, după alegerile anticipate, cu mici și firești excepții, configurația parlamentară va fi cam aceiași. Da, va exista și un ”plus! Usatîi! Adică din răul cel mai rău din răul absolut! Usatîi o să ne ciomăgească la vedere, pe stradă, în văzul lumii, nu ca ăilalți!

În condițiile în care alegerile anticipate nu vor demonstra ”anticipația” Ma-Maiei Sandu, este firesc, legitim, să cerem Parlamentului votare unei legi prin care astfel de inițiative de subminare a economiei naționale, mai ales pe timp de pandemie, să fie pedepsite penal, inclusiv prin recuperarea prejudiciilor financiare?

Nu, nu e vorba de o schimbare a normei constituționala cu privire la șeful Statului, pentru că, acum, nu e cu putință, ci de o răspunde penală legală post factum! Să vorbești despre alegeri anticipate acum, mai cu seamă din fotoliul prezidențial, echivalează cu instigare la crime împotriva umanității! Acum deja contabilizăm decesele decise de Ma-Maia Sandu!