Al doilea om din ierarhia neonazistilor greci fuge de arestul Politiei

Vicepreşedintele grupării neonaziste Zori Aurii, Christos Pappas, s-a sustras Vineri arestării în Grecia, spre deosebire de liderul şi de alţi zeci de membri ai partidului care s-au predat Joi Poliţiei, după emiterea unui mandat de arestare pe numele lor, relatează AFP.

Avocatul lui Pappas, ideolog şi membru istoric al partidului, a anunţat Vineri că acesta nu se va preda autorităţilor, iar percheziţiile Poliţiei la mai multe proprietăţi unde s-ar fi putut ascunde fugarul nu au avut succes, a transmis televiziunea publică elenă ERT.

În vîrstă de 58 de ani, Pappas a fost condamnat la 13 ani de închisoare la capătul unui proces istoric, în Octombrie, la Curtea Penală din Atena, în timpul căruia mai mulţi membri din conducerea partidului au fost declaraţi vinovaţi că au condus o „organizaţie criminală”.

Mare admirator al lui Mussolini şi colecţionar de suveniruri din epoca fascistă italiană, Pappas, al cărui tată a avut un rol activ în lovitura de stat militară din 1967, era mîna dreaptă a liderului formaţiunii neonaziste, Nikos Michaloliakos, la rîndul său condamnat la 13 ani de detenţie.

El a mai fugit şi în 2013, cînd liderii Zori Aurii au fost reţinuţi în urma morţii rapperului antifascist Pavlos Fyssas.

Această crimă şi procesul fluviu care a început în 2015 au dus la căderea partidului neonazist, care obţinuse 18 locuri în Parlament în 2012, cînd Grecia se zbătea în criza financiară şi se confrunta cu un aflux de migranţi.

Formaţiunea nu a mai obţinut nici un mandat parlamentar la alegerile de anul trecut.