AJUTOR MATERIAL PENTRU FOŞTII DEPORTAŢI ŞI DEŢINUŢI POLITICI

Prim-ministrul Iurie Leancă s-a întîlnit miercuri cu un grup de membri ai Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Republica Moldova, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

În cadrul întîlnirii, Premierul i-a anunţat pe foştii deportaţi că la şedinţa Cabinetului de Miniştri s-a discutat despre evenimentele preconizate pentru 6 iulie, zi oficială de comemorare a victimelor celui de-al doilea val al deportărilor. ”Am vorbit despre responsabilitatea pe care o avem faţă de cei care au fost deportaţi şi în primul rînd să cinstim memoria lor, să ne aducem aminte de suferinţele lor. Trebuie să ne gîndim astăzi cu ce putem să-i ajutăm pe toţi cei care sînt victime ale represiunilor staliniste”, a declarat Iurie Leancă. Premierul le-a mai spus că în incinta Muzeului Naţional de Istorie a Moldovei a fost inaugurată o expoziţie cu genericul ”Moldova Sovietică: între mituri şi gulag”. Expoziţia are ca scop informarea cetăţenilor despre evenimentele tragice de atunci. La final, Iurie Leancă a înmînat diplome la 8 membri ai Asociaţiei Foştilor Deportaţi şi Deţinuţi Politici din Moldova.

Tot miercuri, Cabinetul de Miniştri a aprobat o Hotărîre cu privire la alocarea mijloacelor financiare. Documentul prevede că din Bugetul de Stat vor fi alocate circa 20 de milioane de lei pentru restituirea valorilor de bunuri, prin achitarea de compensaţii persoanelor supuse represiunilor politice. Ca şi în anii precedenţi, fiecare din cele 8 mii de persoane deportate (ori deţinuţi politici) va beneficia de ajutoare unice de cîte 500 de lei.

La 6 iulie se vor împlini 64 de ani de la cel mai mare val de deportări în masă. În 1949, în această zi, au fost deportate circa 35 de mii de persoane. Oficialii vor depune flori la piatra comemorativă din scuarul Gării feroviare.