AGRICULTURA VA AVEA DE CÎŞTIGAT DACĂ VA DEVENI PRIORITATE ÎN RELAŢIA CU UE

Ministerul Economiei consideră că este o dilemă falsă aceea de a alege între dezvoltarea regională şi rurală, pe de o parte, şi agricultură, pe de alta, în calitate de prioritate a Republicii Moldova în contextul valorificării asistenţei UE. În acest context, ministerul a propus includerea în Cadrul strategic preliminar de asistenţă a Uniunii Europene în perioada 2014-2017 a unei a patra priorităţi – „Dezvoltarea agriculturii competitive”. Expertul economic, Alexandru Fala, a declarat că această mişcare este una potrivită, deoarece ar duce la îmbunătăţirea situaţiei în domeniul agricol.

Sectorul agricol are probleme grave şi este cel mai afectat de o eventuală intrare în vigoare a Acordului de Asociere cu UE, care prevede liberalizarea treptată a pieţei moldoveneşti pentru produsele europene, şi acest sector trebuie pregătit. „Această propunere joacă rolul de pernă care ar amortiza efectele liberalizării pieţei pentru produsele europene”, a subliniat Alexandru Fala.

În Moldova există anumite constrîngeri pentru întreg mediul de afaceri care afectează şi agricultura. Există şi probleme specifice care ar trebuie soluţionate. Prima problemă este organizatorică – pentru a dezvolta sectorul, trebuie consolidate terenurile. A doua problemă este faptul că avem o agricultură prea dependentă de condiţiile climaterice. Expertul consideră că trebuie să dezvoltăm infrastructura de irigare şi să avem depozite pentru a păstra roada cînd aceasta este foarte bună.

„Mai există probleme cu concurenţa. De asemenea, trebuie analizată şi posibilitatea procurării terenurilor de către străini. În diferite ţări există o abordare diferită faţă de acest fenomen”, a comunicat Alexandru Fala.

Expertul speră să fie semnat Acordul de Asociere cu UE, deoarece astfel se consolidează influenţa factorului extern pentru ca Moldova să facă reforme mai rapid şi mai serios. „Depinde mult de guvernanţi, din păcate clasa politică este cea mai mare constrîngere pentru dezvoltarea ţării. După semnare, poate politicienii vor simţi presiunea să facă ceva în beneficiul ţării”, a încheiat Alexandru Fala.

Prioritatea „Dezvoltarea agriculturii competitive” se propune a fi inclusă suplimentar celor trei identificate în cadrul misiunilor de programare anterioare ale UE, şi anume „Reforma administraţiei publice”, „Dezvoltarea regională şi rurală” şi „Reforma poliţiei şi managementul de frontieră”. Ministerul Economiei precizează că, dacă nu se va accepta propunerea de a mai include o prioritate, atunci să fie redenumită una dintre cele trei în „Dezvoltarea regională, dezvoltarea rurală şi agricultura”. Zilele trecute, ministrul economiei, Valeriu Lazăr, a expediat premierului Iurie Leancă o scrisoare în care argumentează poziţiile Ministerului privind cea de a patra prioritate în Cadrul strategic preliminar de asistenţă a Uniunii Europene în perioada 2014-2017.

Potrivit autorităţilor, agricultura şi industria de procesare a materiei prime joacă un rol important în crearea Produsului Intern Brut, iar pe parcursul ultimilor ani a constituit 18-19% din acesta.

Sursa: IPN