AGRICULTURA TIMPURIE

Cîţiva paşi esenţiali pentru a vă produce singuri răsadurile

Toţi cei care au grădină, ştiu că în primăvară au cheltuieli mai mari, deoarece trebuie să cumpere răsad. Iar acesta nu este chiar atît de ieftin. Primăvara trecută, anumite culturi costau pe piaţă şi pînă la 20 de lei pentru un fir. În acelaşi timp, specialiştii afirmă că răsadul poate fi pregătit şi de sine stătător. Mai jos, vă propunem cîteva sfaturi utile care au să vă ajute să faceţi nişte economii, dar şi să vă asiguraţi grădina cu materialul săditor necesar.

Răsad este planta legumicolă/ floricolă tînăra, la începutul vegetaţiei obţinută în condiţii organizatorice şi tehnice speciale şi care prin transplantare este utilizată fie la înfiinţarea unor culturi, fie la amenajarea rabatelor florale, amenajări peisagere sau producere de flori la ghiveci.

1. Pregătirea spaţiilor unde veţi produce răsadurile

Puteţi utiliza spaţiul din balcon închis, camere încălzite şi bine luminate, dar se pot utiliza şi mici adăposturi acoperite cu materiale plastice, răsadniţe, solarii sau sere.

2. Dezinfectarea este importantă

Spălaţi bine cu apă şi Domestos sau Formalină toate uneltele ce vor fi folosite la producerea răsadurilor. La fel se procedează şi cu vasele speciale sau ghivecele dacă acestea au mai fost utilizate înainte. Este necesar de făcut aceasta pentru că se pot transmite boli viitoarelor plăntuţe.

3. Alegeţi cu atenţie seminţele

Verificaţi pe ambalajele seminţelor indicii de calitate ale acestora: termen de garanţie, tratamente aplicate pentru dezinfecţie etc. Este recomandat să utilizaţi seminţe care sînt în termen de garanţie la data semănatului, altfel facultatea germinativă scade sau există riscul unei răsăriri necorespunzătoare sau chiar compromiterea acesteia.

Mare atenţie atunci cînd utilizaţi seminţe produse în grădina proprie în anii precedenţi. Există riscul ca procentul de puritate a seminţelor să fie scăzut, ceea ce duce la scăderea valorii biologice a soiului sau la segregare şi obţinerea unor culturi neuniforme!

4. Pregătiţi seminţele

Înaintea semănatului seminţele se pregătesc printr-o serie de operaţii (încolţire forţată, călire, stratificare, dezinfecţie) care au drept scop o răsărire mai rapidă şi uniformă, stimularea creşterii răsadurilor şi prevenirea transmiterii de boli. Dezinfecţia este obligatorie chiar dacă pe ambalaj nu este specificat acest lucru. Fac excepţie seminţele drajate şi cele sub formă de bandă de hîrtie.

5. Substratul nutritiv

Astfel de substraturi se obţin prin amestecarea mai multor componente de natură organică şi anorgnică cum sînt: turba neagră şi roşie, mraniţă, pămîntul de ţelină sau de grădină, nisip sau perlit. Cel mai simplu este să-l cumpăraţi gata preparat de la magazinele de specialitate.

6. Semănatul

Indiferent de metoda aleasă aveţi grijă să calculaţi volumul de pămînt necesar în funcţie de numărul de răsaduri pe care vreţi să-l obţineţi. Semănatul în lădiţe / terine se face prin împrăştiere sau în rînduri distanţate la 3 – 4 cm.

Pont: Semănatul direct în cuburi/ghivece este obligatoriu la specii sensibile la repicat şi transplantat cum sînt castraveţii, dovleceii, zămoşii. Aceştia se plantează la locul definitiv cu tot cu balot (cubul de pămînt în care a fost produs).

7. Repicatul

Repicat este o lucrare de transplantare provizorie a plantelor mici din semănătura deasă la distanţe mai mari.

Prin acest procedeu se măreşte spaţiul de nutriţie al plantelor la o suprafaţă de 5 – 13 ori mai mare decît cea iniţială. Se asigură desimea optimă creşterii normale a plantelor prin crearea unor condiţii mai bune de lumină, aer, hrană şi apă. Momentul repicării diferă de la specie la specie.

8. Lucrările de îngrijire

Lucrările de îngrijire aplicate răsadurilor încep imediat după semănat şi durează pînă la plantarea la locul definitiv. Acestea constau în dirijarea factorilor de vegetaţie: lumina, temperatura, umiditate, nutriţie, combatere fitosanitară.

9. Aerisirea răsadurilor

Aerisirile se execută zilnic cu scopul de a împrospăta aerul şi de a elimina excesul de CO2 rezultat noaptea în timpul procesului de respiraţie al plantelor. Prin aerisiri se reglează regimul de temperatură şi umiditate din aceste spaţii.

10. Călirea răsadurilor

Călirea răsadurilor se face la cele produse pentru culturi timpurii cînd în cîmp vor întîlni condiţii total diferite faţă de cele în care au crescut.

Răsadurile necălite şi plantate în cîmp, se vor prinde mai greu sau deloc. Lucrarea începe cu 6 – 7 zile înainte de plantare şi constă în reducerea treptată a udărilor, întreruperea fertilizărilor şi creşterea numărului de aerisiri.

Aerisirile se vor face, la început, numai pe timpul zilei, ca spre sfîrşitul perioadei de călire, răsadurile să rămînă descoperite permanent.

Dacă aţi respectat toate condiţiile necesare, este imposibil să nu vă bucuraţi de răsaduri de calitate superioară.

Bogdan DUMITRAŞCU