AGRICULTURA, O ALTĂ „AFACERE-PASIUNE” A LUI VASILE BANTAŞ

Ecouri la articolul „Un triplu spion penal - Vasile Bantaş, un „acoperit” care-şi bate joc de SIS şi ţară”

În numărul ziarului nostru din data de 24.09.2013, sub semnătura colaboratorului nostru extern Kurt Soloviov, am publicatun articol cu titlul amintit mai sus. Pentru a se înţelege mai bine sau ca să faceţi legătura de rigoare cu scrisoarea pe care am primit-o la Redacţie şi o reproducem mai jos, vă reamintim că, în acel material de investigaţie, personajul principal este Vasile Bantaş (pe timpuri Bantas Vasili Pavlovici), care a fost ofiţer de stat major al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova.

Tot în acel articol se spunea: „Utilizîndu-şi calitatea de „ofiţer al SIS care lucrează sub acoperire”, avînd informaţii suficiente cît să recurgă la intimidări, presiuni sau şantaj, Bantaş a reuşit să se angajeze (infiltreze) la SA "Moldovagaz". Încă de la început, acesta a subordonat compania, pe linie informativă, Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB). Astfel, toată documentaţia internă a SA "Moldovagaz" – corespondenţa confidenţială, contracte, planuri de perspectivă, operaţiuni financiare etc. – erau transmise de Bantaş celor de la FSB, care-l recrutaseră anterior. (...) Abuzînd de pretinsa calitate de „ofiţer acoperit al SIS”, de intimidările şi şantajările la care putea recurge în virtutea faptului că poseda informaţii compromiţătoare, lui Bantaş nu i-a fost deloc greu să bage spaima în directorii responsabili sau să şi-i transforme în complici subordonaţi, iar asta în scopul sustragerii ilegale de gaze din stocul companiei "Moldovagaz". (...)

Pe timpul guvernării comuniste, Bantaş era un susţinător extrem de activ al acestora. Infiltrîndu-se printre foştii opozanţi, care acum sunt la putere, Bantaş i-a urmărit şi monitorizat la sînge în folosul comuniştilor. Cu cinismu-i obişnuit, a recurs la orice metode. A mers pînă acolo încît a ţesut numeroase intrigi spere a-i învrăjbi între ei şi distruge pe opozanţii PCRM, iar asta prin măsluirea unor documente şi înscrisuri care, chipurile, ar fi aparţinut, ar fi fost scrise de către „Lorzii Filat, Sturza, Stati şi alte persoane de opoziţie din acea vreme”.

După demiterea sa de la S.A. "Moldovagaz" pentru abuz de putere şi alte abateri, Bantaş a fost recrutat ca ofiţer activ pentru Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS), la ordinul personal al lui Arthur Reşetnicov. Dovedind că poate să aibă şi calităţi de „linguşitor genial”, acest Bantaş este cel care a lansat lozinca potrivit căreia Voronin este „reprezentantul lui Dumnezeu în Moldova”, iar el trimisul lui Dumnezeu la „Moldovagaz”, zicem noi. 

După venirea la putere a Alianţei pentru Integrare Europeană,
Bantas s-a pus în slujba Partidului Liberal, căruia i-a oferit o gamă largă de „servicii”. Oare este întîmplătoare afilierea lui la partidul lui Mihai Ghimpu, ştiut fiind că n-a făcut-o de pe poziţii duşmănoase şi că scopurile PCRM şi PL sunt comune?”

Acum, însă, mai aflăm că „afacerile” profitabile ale lui Bantaş nu se limitează doar la domenii ce ţin de gaze, energie sau petrol, ci se extind şi în agricultură. „Iubitor de glie în toată regula fiind”, dornic de cîştiguri nemăsurate, se pare că Bantaş se crede cneaz sau polcovnic de Ohrană peste locuitorii din satul său natal, tratîndu-i, se pare, aşa cum erau mujicii robi de acum 200 de ani. Înainte de a da citire durerilor oamenilor, vă mărturisim că scrisoarea de mai jos am fost nevoiţi să o traducem liber din limba rusă, că Redacţia, conform specificaţiei din Caseta Tehnică, nu poartă răspundere juridică faţă de cele afirmate. Potrivit precedentelor CEDO, ziarul, şi în acest caz, este o tribună de dezbateri publice pe marginea unor „subiecte de interes public”.

Ameninţări cu arme şi abuzuri fizice

„Noi, locuitorii din satul Pelinia, raionul Drochia, de mult am ajuns la capătul răbdării din cauza umilinţelor şi abuzurilor la care suntem supuşi. Vă scriem chiar dacă nu mai tragem nici o nădejde în dreptate pe lumea asta. Pînă la judecata dreaptă din Ceruri, vrem ca întreaga lume să ştie cît suntem noi de obijduiţi de pămînteni de-ai noştri care s-au şcolit în KGB.

Necătînd la cît suntem de şcoliţi sau ageri la lucrul din economia de piaţă, noi ne-am înscris loturile noastre agricole într-o asociaţia gospodărească SRL „Accesoriu – Agro”. Mai marele director al acestei gospodării ţărăneşti este domnul Gheorghe Ţurcan, care s-a dovedit a fi în complicitate cu alt consătean de-al nostru – domnul V. P. Bantaş, despre care ştim că este ofiţer al Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova. Aceşti doi oameni fără obraz şi milă creştinească duc la noi în sat o politică banditească pentru a acapara cît mai multe pămînturi de la trăitorii satului Pelinia.

Cu o agresivitate de Ohrană ţaristă, ne jupoaie de toate profiturile noastre ce ni se cuvin de pe urma exploatării terenurilor cu care noi am venit în gospodărie. Dl V. P. Bantaş vine în mod regulat în satul natal pentru a controla totul ca să fie sigur că beneficiile noastre intră direct în buzunarele lui. El a reuşit ca prin metodele lui KGB-iste – ameninţări şi şantaj – să-i facă pe mulţi bătrîni sau oameni neajutoraţi să-şi treacă terenurile în proprietatea „Accesoriu – Agro”. Angajaţilor asociaţiei le plăteşte salarii de batjocură şi foloseşte la munci chiar şi copiii minori.

Dl V. P. Bantaş le-a promis celor care s-au înscris în asociaţie că vor avea numai beneficii băneşti, o bătrîneţe lipsită de griji, asistenţă socială şi altele. Doar vorbe goale s-au dovedit promisiunile dînsului! Asociaţia, de exemplu, nu a dat oamenilor nici măcar un gram de ulei vegetal sau de făină din producţia anuală. Ca să-i păcălească pe oameni şi să le fure pămînturile cu tot cu roadă, V. P. Bantaş le-a promis celor mai bătrîni săteni că le va da drept compensaţie şi lemne de foc pentru iarnă. Nici cu spatele cu au văzut bătrînii noştri măcar o surcică de lemn!

Dl V. P. Bantaş vine în satul nostru ca un adevărat polcovnic – se poartă ca un om cu mare influenţă şi putere la Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova, vine călare pe un Jeep care costă zeci de mii de euro, îi ameninţă pe cei care nu-l ascultă cu pistolul sau puşca şi pe mulţi i-a agresat fizic. Cum se poate de folosit puterea lui de la Serviciului de Informaţii şi Securitate al Republicii Moldova doar pentru îmbogăţirea lui pe obijduirea noastră? Nu-i nimeni la Chişinău care să-i pună întrebarea?

Dl V. P. Bantaş face ce vrea cu satul nostru pentru că îi are la picioarele lui pe consilierii locali. Consiliul votează toate deciziile pe care le dictează domnul Bantaş, aşa cum sunt cele care ţin de distribuţia sau repartizarea terenurilor, cele legate de impozitele sau taxele locale şi multe altele. Nici bandiţii de pe vremuri nu-şi permiteau sărbătoririle desfrînate pe care le încinge Bantaş aici cu prietenii lui, care se sfîrşesc cu bătăi sau exerciţii de tragere la ţintă de parcă am fi într-un poligon.

Recent, pentru ca să aibă un control decisiv asupra SRL „Accesoriu – Agro”, Bantaş a inclus printre fondatorii asociaţiei o rudă de-a sa, dar pe care se pare că vrea s-o şi desemneze drept candidat pentru funcţia de primar al satului nostru la viitoarele alegeri. Vrea să-şi pună omul lui ca primar deoarece satul nostru este unul dintre cele mai mari din raionul Drochia, asta însemnînd că avem o economie şi buget prosper şi bun de furat pentru aşa oameni ca Bantaş. Oare cît se poate de răbdat ca un om cu un trecut aşa de dubios cum este Bantaş să îşi bată joc şi să exploateze un sat întreg ca pe vremea cînd străbuneii noştri erau robi?

Stimată Redacţie, noi vă dăm semnăturile noastre, dar vă rugăm să nu le publicaţi că ne temem tare de Bantaş. Doar v-am spus că vine înarmat pe aici şi ce ne face chiar şi atunci cînd nu ne adresăm cu scrisoare la ziar!