AGRICULTURA ŞI AGRICULTORII VOR AVEA DE CÎŞTIGAT DE PE URMA ACORDULUI DE ASOCIERE

Campanie IPN

La Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 29 noiembrie 2013, Republica Moldova va intra într-o nouă fază de relaţii cu Uniunea Europeană. Ce aduce aceasta şi cum va influenţa ea viaţa cetăţenilor moldoveni de acasă şi de peste hotare? Ce avem de cîştigat şi ce trebuie facem fiecare dintre noi pentru ca acest beneficiu devină posibil? Cum se vor răsfrînge noile condiţii asupra relaţiei Republicii Moldova cu alte ţări? Agenţia IPN îşi propune caute împreună cu dumneavoastră răspunsuri la aceste şi alte întrebări care frămîntă societatea, în cadrul ciclului de materiale cu genericul: „Asocierea cu UE pe înţelesul tuturor”.

Asocierea cu Uniunea Europeană va oferi mai multe oportunităţi pentru locuitorii de la sate în contextul în care UE pune un accent deosebit anume pe zonele defavorizate. Obiectivele comunităţii europene se axează pe eradicarea sărăciei, modernizarea infrastructurii şi protecţia mediului. Astfel, atractivitatea zonelor rurale din Moldova va creşte şi va aduce beneficii pentru populaţie, spune Corina Gaibu, economist la Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”.

Asocierea cu UE va diminua diferenţa dintre calitatea vieţii la oraş şi sat, iar agricultura şi agricultorii vor avea beneficii de pe urma implementării proiectelor europene. Totuşi, pe lîngă beneficii, sînt şi riscuri. Acestea ar putea ţine de competitivitatea produselor autohtone pe piaţa europeană. „Trebuie să înţelegem că nici la momentul actual producătorii autohtoni nu sînt scutiţi de concurenţă. Pe piaţa autohtonă multe produse moldoveneşti au cedat teren în faţa celor ucrainene sau ruseşti”, menţionează experta de la IDIS.

Potrivit Corinei Gaibu, în raport cu UE, Moldova va rămîne în avantaj în ceea ce priveşte costul forţei de muncă. Spre deosebire de alte comunităţi de state, UE balansează riscurile posibile cu programe de susţinere financiară, de îmbunătăţire a cunoştinţelor. Acest lucru reduce din riscul de a pierde din competitivitate, iar pe termen lung aceste activităţi dau cele mai bune rezultate.

Uniunea Europeană oferă oportunităţi de export, dar producătorii trebuie să depună eforturi ca să adopte standarde de calitate şi să se alinieze la rigorile comunitare. „Dacă este să examinăm cota exporturilor, deja jumătate dintre acestea sînt direcţionate spre piaţa europeană. Aceasta ne duce la concluzia că majoritatea producătorilor autohtoni cunosc foarte bine standardele de calitate europene, au omologat şi au certificat produsele lor conform standardelor europene”, a menţionat Corina Gaibu.

Experta spune că cei care nu vor face faţă cerinţelor, fie vor vinde marfa pe piaţa internă, fie vor trebui să ia atitudine. Cert este faptul ca aceste cerinţe sînt nişte necesităţi minime, deloc complicate, care protejează consumatorul şi care trebuie să fie implementate şi în Republica Moldova. Este important ca oportunităţile să fie acordate în mod egal, tuturor, să nu fie doar unii privilegiaţi. Beneficiile pe care le va obţine Moldova vor veni pe măsura semnării Acordului de Asociere, atît prin proiecte complexe importante de restructurare, cît şi prin susţinere financiară.

Corina Gaibu mai spune că semnarea Acordului de Asociere este o prioritate a Republicii Moldova, iar beneficiile pe care le va obţine nu sînt doar de natură materială. Acesta presupune standarde de viaţă mai bune şi principii înalte la nivel de organizare, care nu pot fi achiziţionate exclusiv prin finanţe. Marile companii care vor intra pe piaţa internă vor investi în Moldova şi vom avea de cîştigat o experienţă vestică în domeniul abilităţilor de management şi organizare. La rîndul său, Uniunea Europeană are interes în stabilizarea situaţiei în regiune, prin promovarea unor principii de organizare democratică corectă şi sustenabilitate economică.

Alina MARIN, IPN