AGRICULTURA DIN TARILE LUMII (11)

Ţara măslinilor

Spania este o ţară cu un potenţial agricol mare, dacă avem în vedere suprafaţa totală cultivată, de peste 20 milioane hectare. La acestea se adaugă 9 milioane hectare de păşuni şi aproape 14 milioane hectare de păduri. Factorul restrictiv în competitivitatea cu celelalte state ale UE îl reprezintă condiţiile climatice vitrege din multe zone ale Spaniei. Terenurile necultivate din zonele aride însumează 5 milioane hectare. Şi totuşi, Spania reprezintă o mare forţă agricolă. Ea este recunoscută prin calitatea vinurilor, dar mai ales a producţiei de măsline prin care domină piaţa mondială.

Dominante sînt fermele comerciale. Spania era considerată o ţară agrar-industrială în care predominante sînt fermele comerciale medii şi marea proprietate funciară. Cerealele reprezintă o sursă de export importantă pentru economia spaniolă. De asemenea, deosebit de dezvoltată este cultura de legume, zarzavaturi, bumbac, tutun, sfeclă de zahăr, plante citrice şi, nu în ultimul rînd, viticultura, cu renumitele vinuri de Xeres, Malaga, Alicante.

Sectorul zootehnic este deosebit de bine reprezentat în economia spaniolă, în special prin creşterea şi exportul de ovine, cornute mari şi porcine. O dezvoltare impresionantă a cunoscut-o pescuitul, fapt care a condus şi la neînţelegeri puternice cu celelalte state membre ale Uniunii Europene.

Apa, marea problemă. Suprafaţa arabilă cuprinde 41% din teritoriul spaniol. Principala problemă pusă în faţa dezvoltării agriculturii o reprezintă asigurarea necesarului de apă pentru cea mai mare parte a terenurilor arabile. În acest sens, s-a trecut la realizarea unor sisteme de irigaţii şi la dezvoltarea unor exploatări agricole de tip huertas (ferme mari), unde se cultivă legume, orez, citrice. Există şi o agricultură neirigată în zonele aride, unde se cultivă cereale (cu un randament redus), măslini. Principala regiune de cultivare a măslinelor este Andaluzia.

Terenurile irigate din Spania reprezintă 17% din suprafaţa arabilă şi ele asigură între 40 şi 45% din valoarea brută a producţiei vegetale şi 50% din valoarea exporturilor agricole. Mai mult de jumătate din suprafaţa irigată este cultivată cu porumb, pomi fructiferi şi legume. Alte produse agricole care au beneficiat de irigare sînt viţa-de-vie, bumbacul, sfecla de zahăr, cartofii, legumele, măslinii, căpşunii, roşiile şi plantele furajere. În funcţie de natura culturii, sînt obţinute două recolte în acelaşi an, pe aproximativ 10% din terenurile irigate ale ţării. 

Comparativ cu alte ţări Vest-europene, ponderea terenurilor destinate agriculturii este scăzută. Aproximativ 5 milioane de hectare rămîn necultivate în fiecare an din cauza precipitaţiilor inadecvate. Pajiştile permanente şi păşunile, ocupă 13,9 milioane de hectare. Noua politică de alimentaţie a determinat schimbări masive în structura complexului agroalimentar al Spaniei. Producţia de carne pentru consumul intern a devenit cea mai importantă activitate agricolă, reprezentînd 30% din totalul producţiei agricole.

 

Doar jumătate din solul spaniol este utilizat pentru agricultură

– în Spania, 25,6 milioane ha de teren sînt destinate agriculturii;

– agricultura produce 3% din bogăţia ţării (PIB) şi are 6,4% din forţa de muncă (720 mii), dintre care 38,5% sînt salariaţi;

– există în total 1.210.000 ferme, dintre care 4% acoperă mai mult de 100 ha;

– dimensiunea medie a unei ferme spaniole este de 21 ha (UE: 18,5 ha);

– dimensiunea medie a unei ferme de legume este de 6 ha;

– 27% din terenurile agricole sînt lucrate în arendă;

– producţia de fructe şi legume a Spaniei reprezintă peste un sfert din producţia totală agricolă;

– cel mai dinamic sector agricol al Spaniei îl reprezintă viticultura. Din acest punct de vedere, cu cele peste un miliard de hectare, Spania ocupă primul loc în rîndul ţărilor UE. (va urma)