AGRICULTORII AU SOLICITAT INTERVENTIA AUTORITATILOR PENTRU AMELIORAREA SITUATIEI IN DOMENIU

Reprezentanţii mai multor asociaţii de fermieri din Republica Moldova au atenţionat asupra situaţiei grave din agricultură. Ei au solicitat ca autorităţile să intervină cu acţiuni concrete pentru a soluţiona problemele existente. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a afirmat că urmează a fi identificate soluţii pentru a ajuta producătorii agricoli.

Alexandru Slusari, preşedintele „UniAgroProtect” a declarat astăzi la o conferinţă de presă că în ultimele două luni situaţia în agricultură s-a agravat semnificativ. „Din cauza crizei valutare, preţurile la fertilizanţi, pesticide, seminţe, piese de schimb s-au mărit cu 30 - 50 la sută. Dobînzile pentru agricultori au crescut cu peste 20 la sută. Creditarea sectorului agrar este practic suspendată. Este necesar de întreprins acţiuni imediate”, a spus Slusari.

Valeriu Cosarciuc, preşedintele Federaţiei Naţionale a Fermierilor, a menţionat că agricultorii solicită majorarea fondului de subvenţionare şi asigurarea accesului la o piaţă liberalizată a produselor petroliere. Totodată, aceştia optează pentru gestionarea transparentă a creditului polonez în valoare de 100 milioane de euro şi acordarea compensaţiilor tuturor producătorilor care au livrat mere fabricilor de procesare.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare Ion Sula a declarat că urmează ca autorităţile, împreună cu reprezentanţii producătorilor agricoli şi fermierilor din Republica Moldova, să identifice soluţii pentru a interveni în situaţia creată. Ion Sula a adăugat că şi instituţia pe care o conduce optează pentru majorarea fondului de subvenţionare. “Guvernul şi MAIA vor depune eforturi pentru a găsi şi alte surse extrabugetare pentru a ajuta agricultorii”, a precizat ministrul.