AGRICULTORII AMENINTA CU BLOCAREA TRASEELOR NATIONALE

Două asociații de agricultori din Ștefan Voda și Sîngerei anunță că ar putea bloca traseele naționale dacă Parlamentul va adopta majorarea impozitului funciar.

Președintele UniAgroProtect, Alexandru Slusari anunță că a primit apel de la două asociații ale producătorilor agricoli din Ștefan Voda și Sîngerei. „Aceste organizații m-au anunțat că își rezervă dreptul de a bloca traseele naționale în cazul în care impozitul funciar va fi votat în a doua lectură în Parlament. Agricultorii din aceste asociații consideră că este absolut imoral să fie majorată povoara fiscală asupra fermierilor în condițiile în care anul 2015 a fost unu de criză profundă pentru agricultori cu scumpiri drastice la resurse necesare producerii agricole, dublarea dobînzilor la credite, neachitarea masivă a subvențiilor, neaprobarea mai multor legi din așa numitul pachet agricol, seceta excesivă și căderea semnificativă a prețurilor la o mare parte din produsele agricole în perioada ianuarie-martie 2016”, remarcă Slusari.

Asociațiile de agricultori propun guvernanților înlocuirea majorării impozitului funciar cu majorarea mai mare a accizelor la țigări.

Ministerul Finanțelor susține că majorarea cotelor impozitului funciar cu 15 % pentru terenurile cu destinaţie agricolă, începînd cu anul 2016, se efectuează în contextul în care rata acestui impozit nu a fost modificată din anul 1999 și în vederea majorării veniturilor bugetelor autorităților publice locale și asigurării autonomiei financiare a acestora. Inițial, autoritățile publice locale au propus majorarea impozitului funciar cu 100%, dar în urma consultărilor cu producătorii agricoli s-a stabilit cota de 15%.

Anterior mai multe asociații de agricultori și-au arătat nemulțumirea față de intenția autorităților de a majora impozitul funciar cu 15%, fiind admise și acțiuni de protest.

Sursa: agora.md