AGENŢIA RELAŢII FUNCIARE ŞI CADASTRU SĂRBĂTOREŞTE 20 DE ANI DE LA FONDARE

Zeci de angajaţi ai Agenţiei Relaţii Funciare şi Cadastru (ARFC) a Republicii Moldova au primit astăzi diplome de onoare din partea Guvernului pentru munca depusă de-a lungul anilor, în cadrul evenimentului de celebrare a 20 de ani de la înfiinţarea agenţiei.

Prezent la festivitate, premierul Iurie Leancă a felicitat angajaţii ARFC şi le-a promis că Guvernul va depune toate eforturile pentru a le crea condiţii mai bune de lucru, dar şi pentru a-i ajuta financiar la finalizarea unor proiecte.

„În prezent, specialiştii în cadastru nu mai au doar funcţia tehnică de măsurare a terenului sau de calculare a impozitelor imobiliare, ei sînt cei ce realizează politica statului în relaţiile funciare şi o fac în conformitate cu cerinţele dezvoltării durabile şi cu cele de protecţie a mediului înconjurător”, a menţionat Leancă.

La rîndul său, directorul general ARFC, Anatolie Ghilaş, a declarat că agenţia este în căutarea oportunităţilor de finanţare din partea Băncii Mondiale pentru procedura de măsurare şi înregistrare a proprietăţii imobiliare în circa 600 de localităţi din ţară, unde lucrările pentru înscrierea masivă nu au fost încă efectuate.

Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru numără în prezent peste 1700 de angajaţi. Salariul unui începător în acest domeniu este în jur de 2500 de lei.

ARFC a fost fondată la 27 iunie 1994 printr-un decret al preşedintelui de atunci, Mircea Snegur, avînd drept scop elaborarea şi promovarea politicii şi strategiei statului în domeniul administrării fondului funciar, protecţiei solurilor, cadastrului şi evaluării bunurilor imobile, geodeziei, cartografiei şi geo-informaticii. (Moldpres)