AFP: Nationalistii europeni dau tonul impotriva Pactului pentru Migratie

O mobilizare fulger a naționaliștilor europeni împotriva pactului mondial pentru migrație a reaprins disputele politice, de la Est la Vestul continentului, pe această temă încă arzătoare, care paralizează cooperarea între state, notează AFP într-o amplă sinteză, relatează Agerpres. Potrivit sursei citate, documentul negociat sub egida ONU se află la originea unei crize politice în Belgia, unde coaliția guvernamentală a liberalului Charles Michel se află sub presiunea naționaliștilor flamanzi din N-VA, care se opun textului.

În Slovacia, ministrul de Externe Miroslav Lajcak, fost diplomat la Națiunile Unite, a demisionat ca reacție la decizia Parlamentului țării sale de a respinge pactul ONU privind migrația. Cancelarul conservator austriac Sebastian Kurz și-a atras critici virulente de cînd s-a raliat viziunii partenerilor săi de guvernare de extrema dreaptă din Partidul Libertății (FPÖ) care boicotează textul.

Cu cîteva zile înainte de summitul internațional preconizat la Marrakech, în 10 și 11 Decembrie, pentru a aproba pactul privind o migrație 'sigură, regulată și ordonată', șapte țări membre UE (Ungaria, Austria, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Letonia) au anunțat că nu-și vor trimite reprezentanții în Maroc pentru a valida documentul pe care l-au adoptat, la fel ca toate țările la ONU, cu excepția SUA, în Iulie. Italia, unde extrema dreaptă se află la guvernare, a decis să-și înghețe semnătura, în baza unui vot ulterior al Parlamentului.

Dincolo de aceste țări, care apără o linie dură în materie de primire de migranți, dezbaterea asupra pactului ONU s-a intensificat în ultimele săptămîni într-un număr tot mai mare de țări europene.

'S-a ajuns aici pentru că migrația este un subiect politic total inflamabil', constată Yves Pascouau, cercetător și directorul organizației neguvernamentale European Migration Law.

Fie că este vorba de salvarea migranților pe mare sau distribuirea solicitanților de azil în Europa, statele europene nu au încetat să-și afișeze divergențele după valul de migranți din 2015. La Viena, Guvernul vede în aceasta recunoașterea unui 'drept la migrație' și o distincție prea vagă între migrația legală și cea ilegală. Dacă majoritatea membrilor dreptei germane la putere (CDU) s-a pronunțat în favoarea documentului, unii dintre ei au început să exprime rezerve. În Franța, partidul de dreapta Republicanii (Les Républicains /LR/) a criticat textul și a cerut o dezbatere în Parlament.