AFIRMATIILE LUI TRUMP PRIVIND CONDITIONAREA APARARII ALIATILOR SUA AR PUTEA PUNE NATO IN PERICOL

Veterani republicani ai politicii externe și experți din exterior atrag atenția că sugestia candidatului Partidului Republican la Casa Albă, Donald Trump, că ar putea renunța la promisiunea NATO de a apăra automat un aliat în cazul unui atac ar putea distruge o organizație care a contribuit la menținerea păcii timp de 66 de ani și ar putea invita Rusia să comisă agresiuni, comentează Reuters.

"Afirmații de acest fel fac ca lumea să fie mai periculoasă, iar SUA - mai puțin sigure", a declarat joi, într-un comunicat, Lindsey Graham, senator din Carolina de Sud, critic al lui Trump și una dintre principalele voci pe politică externă ale Partidului Republican, precum și membru al Comisiei pentru Serviciile Armate din Senat.

"Nu-mi pot decît imagina cum aliații noștri din NATO, în special statele baltice, se simt după ce au citit comentariile domnului Trump. Știu sută la sută sigur cum se simte președintele rus Vladimir Putin - este un om fericit", a spus el.

Declarațiile lui Trump, făcute într-un interviu pentru New York Times, "par să îl pună de aceeași parte cu Putin", a afirmat, într-un interviu pentru Reuters, Richard Armitage, adjunct al secretarului de stat în timpul administrației lui George W. Bush.

În interviul pentru New York Times, ca răspuns la o întrebare despre o potențială agresiune a Rusiei față de statele baltice - Letonia, Lituania și Estonia-, Trump a declarat că va decide dacă le va veni în ajutor numai după ce va analiza dacă respectivele țări "și-au îndeplinit obligațiile față de noi". "Dacă își îndeplinesc obligațiile față de noi, răspunsul este da", a adăugat el.

"Este sfîrșitul NATO", a spus, pentru Reuters, Robert Hunter, fost ambasador american la Alianța Nord-Atlantică sub președinția lui Bill Clinton.

Întrebată despre afirmațiile lui Trump, șefa diplomației europene Federica Mogherini a spus că UE este conștientă că "trebuie să lucreze mai mult la capacitățile sale de apărare", dar că SUA trebuie să fie în continuare solidare cu aliații lor.

"Este foarte simplu să îți dai seama că în lumea de astăzi, care este una destul de complicată și destul de periculoasă, ai nevoie de prieteni", a declarat Mogherini, într-un discurs susținut la think-tank-ul Carnegie Endowment for International Peace din Washington.

Într-o scrisoare semnată de un grup bipartizan de experți în securitate națională se subliniază că 'afirmațiile inflamatorii' ale lui Donald Trump nu reprezintă interesele Statelor Unite.

"Tăria alianțelor noastre se află în centrul acestor interese", a precizat grupul, din care fac parte republicani de seamă, cum ar fi fostul secretar pentru securitate internă Michael Chertoff și Eliot Cohen, fost oficial al Departamentului de Stat.

SUA trebuie să mențină angajamentele NATO "față de toți aliații lor, inclusiv Polonia, Estonia, Letonia și Lituania", se arată în scrisoare.

Senatorul american Bob Corker, președinte al Comisiei pentru Relații Externe, a declarat că angajamentul reciproc este esența Alianței Nord-Atlantice.

Însă el a adăugat că republicani și democrați "devin tot mai exasperați că majoritatea membrilor NATO nu își onorează obligațiile" privind cheltuielile militare, a precizat, într-un comunicat, Corker, republican de Tennessee.

Răspunzînd sugestiei lui Trump că deciziile sale vor depinde parțial de faptul dacă statele care ar fi atacate își îndeplinesc angajamentele financiare față de Alianța Nord-Atlantică, fostul diplomat Richard Haass, președinte al Consiliului pentru Relații Externe, a spus că este important ca NATO sau orice altă alianță să nu fie văzută doar în termeni de buget.

"Mai important este beneficiul net de care au parte SUA din stabilitatea și securitatea țării sau regiunii afectate și prețul pe care SUA l-ar plăti dacă stabilitatea s-ar pierde sau interesele sale ar fi subminate", s spus Haass pentru Reuters.

Articolul 5 al Tratatului de la Washington, care a stat la baza NATO în 1949 și care prevede că un atac asupra unui membru este un atac asupra tuturor, a fost invocat o dată - pentru a ajuta la apărarea SUA după atacurile de la 11 septembrie 2001.

Totuși, unii experți minimalizează comentariile lui Trump, chiar dacă le critică. Kurt Volker, care a fost ambasador al SUA la NATO atît în timpul președinției republicane a lui George W. Bush, cît și sub administrația democrată a lui Barack Obama, a spus că nu este recomandabil să se inducă dubii printre adversari privind consecințele cu care s-ar confrunta în cazul în care ar invada o țară.

"Putin iubește asta", a declarat Volker. Însă el a adăugat că atitudinea europeană generală este să nu ia afirmațiile lui Trump atît de în serios. "Toată lumea știe că este campanie electorală", a precizat el.

Sursa: agerpres.ro

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46