Afacerea murdara a familiei deputatului PAS Dumitru Alaiba: A prejudiciat statul cu aproape 2 milioane lei

Hoțul strigă “prinde hoțul!”. Această zicală se potrivește perfect pentru deputatul PAS Dumitru Alaiba, cunoscut drept unul dintre cei mai duri critici ai sistemului corupt din țara noastră. Parlamentarul, însă, nu a criticat niciodată activitatea părinților săi, Larisa și Anatolie Alaiba, care au fost cercetați penal pentru că au furat de la stat aproape 2 milioane de lei. În 2018, presa de la Chișinău a mediatizat un caz scandalos: trei persoane, printre care primarul satului Chioselia Rusă, raionul Comrat, UTA Găgăuzia, conducătorul unei întreprinderi specializate în construcții inginerești din municipiul Chișinău, și fratele acestuia, șef de șantier, au fost reținuți pentru delapidarea mijloacelor bănești din Fondul Ecologic.

Atunci, Dumitru Alaiba nu a avut curajul să recunoască public că omul de afaceri este tatăl său, Anatolie Alaiba. Potrivit dosarului, Anatolie Alaiba este proprietarul companiei URALIS SRL, care în 2016 a fost desemnată cîștigătoare la cinci licitații publice desfășurate de către primăriile localităților rurale din sudul țării, în valoare totală de 41 milioane lei. Contractele prevedeau lucrări de construcție de apeducte, canalizare, stații de pompare și purificare.

În 2018, procurorii au scos la iveală faptul că Anatolie Alaiba a pus la cale o schemă de delapidare a mijloacelor bănești din unul dintre aceste proiecte, care urma să fie realizat în satul Chioselia Rusă raionul Comrat, în valoare de 7,23 milioane lei. Mai exact, compania URALIS SRL, pentru efectuarea lucrărilor achitate din bugetul de stat, a luat în arendă de la proprietarul său, Anatolie Alaiba, două tractoare. Taxa pentru chirie, stabilită de companie, a fost de 1.500 de lei pentru o zi. Contabilul URALIS SRL, care este Larisa Alaiba, mama deputatului PAS, a calculat că soțul său trebuie să primească în total 1.222.870 de lei, în numerar, fiind transferați 1.100.583 de lei. La verificarea foilor de parcurs a celor două tractoare, nu s-a confirmat însă, lucrul zilnic a utilajelor.

Încălcările nu se opresc aici. Pentru efectuarea lucrărilor contractate, compania URALIS SRL, care îi aparține familiei Alaiba, a procurat bunuri de la o altă firmă, SRL ”Coral Auto Trading”, în valoare de 389.879,41 lei (inclusiv TVA – 64.981,57 lei, care a fost atribuită în cont de URALIS SRL ca micșorare a datoriei față de buget la capitolul TVA). Ghinionul este, însă, că în acea perioadă SRL ”Coral Auto Trading” era o companie delicventă, care avea conturile blocate.

În timpul interogărilor, șeful Depozitului URALIS SRL a recunoscut că deși a pus semnătura că ar fi primit nisip – 1.620 m3, pietriș – 280 m3, asfalt – 50 tone, ciment – 3,1 tone, bitum – 2 tone, țeavă cu diametrul 325x6mm – 138 m etc., aceste bunuri el nu le-a primit și nici nu le-a văzut.

Mai mult decît atît, anchetatorii au stabilit: conducerea URALIS SRL, în două acte de recepție, a inclus date denaturate privind utilajul instalat în timpul lucrărilor, iar un act de recepție a fost complet falsificat. Astfel, directorul URALIS SRL, Anatolie Alaiba, a sustras mijloace financiare din Fondul Ecologic în sumă totală de 1.780.958,64 lei și s-a eschivat de la plata impozitelor în Bugetul de Stat în sumă de 218.725,57 lei.
În dosarul întocmit de procurori mai găsim un moment interesant: în timpul percheziții la oficiul companiei URALIS SRL, Larisa Alaiba, pe ascuns, a contactat telefonic dereticătoarea sa de la domiciliu și i-a ordonat să ascunsă din casă toți banii și obiectele de preț. Femeia a fost reținută, însă, la ieșirea din casă.

Dosarul URALIS SRL a fost transmis în judecată, dar finalitatea acestuia nu se cunoaște, dar este cert că familia Alaiba își continuă activitatea. Potrivit informațiilor, în 2019, URALIS SRL a înregistrat venit din vînzări de 11,13 milioane lei și un profit de 1,3 milioane lei.

Sursa: NTV Moldova